Textiel verpakken, hoe doet u dat? De drie ‘wijzen’ in beeld

Religieuze gewaden die nog verpakt moeten worden. Foto: FARO, fotograaf: Tine Hermans

Een goede verpakking kan textiel beschermen tegen stof, licht en mechanische schade. Drie nieuwe filmpjes tonen hoe en met welke materialen u best aan de slag gaat. De filmpjes zijn gemaakt op maat van kerkfabrieken, naar aanleiding van de infosessies voor topstukkenbeheerders.

De aanleiding?

Vorig jaar erkende Vlaams minister van Cultuur Jambon een reeks religieuze textilia definitief als topstuk. Verschillende van deze nieuwbakken topstukken zijn in het beheer van een kerkfabriek of een andere vrijwilligersorganisatie. Om hen bij hun taak te ondersteunen organiseerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media afgelopen maand infosessies over het behoud en beheer van dit waardevolle religieuze textiel, in samenwerking met PARCUM, Monumentenwacht, FARO en textielrestauratrice Shirin Van Eenhooge.

Naar aanleiding van deze infosessies en omwille van de onzekerheden die het coronavirus met zich meebracht, heeft FARO over enkele praktische how-to’s ook een instructievideo gemaakt. Met name de drie ‘wijzen’ van verpakken komen stap voor stap in beeld. Naast de bovenvermelde partners danken we de Sint-Jacobskerk in Antwerpen, Studio Schijnpoort en Jelle De Rock, toen nog werkzaam bij erfgoed zuidwest, voor de fijne samenwerking. 

Klikken en kijken

Wat kunt ú ermee doen?

Deze filmpjes zijn gemaakt op maat van kerkfabrieken en andere vrijwilligers, en kunnen een veel breder doel dienen dan de infosessies. De verpakkingsmethodes zijn immers hetzelfde voor religieus en voor ander textiel. Misschien kunt u ze gebruiken tijdens een vorming of adviesvraag van vrijwilligers in uw gemeente of regio? Denk maar aan de carnavals- of toneelvereniging die haar collectie beter wil bewaren. Ook voor musea kunnen deze filmpjes een handige gids of opfrissing zijn.

Op zoek naar meer informatie over hoe u omgaat met textiel in uw collecties? Neem dan zeker ook een kijkje op FARO's Erfgoedwijzer!

Foto: FARO, fotograaf: Tine Hermans.

Tine Hermans