De voorbije maanden werd achter de FARO-schermen hard gewerkt aan een actualisering van de Toolbox Waarderen. Het geoptimaliseerde en uitgebreide dossier vindt u voortaan terug op de Erfgoedwijzer.
Hoe kunnen we criminelen een stap voor zijn? En vooral: welke stappen kunnen erfgoedorganisaties en politie samen zetten om kunstcriminaliteit te voorkomen? Een infosessie vertelt er u alles over.
Op 13 december organiseert de stichting Erfgoedklimaat samen met FARO deze studiedag. Benieuwd wat er op het programma staat? Lees dan gauw even verder.
Omdat landbouwcollecties vaak heel wat vragen oproepen, werd in Nederland het initiatief genomen om over dit thema een online bijeenkomst te organiseren. In dit blogbericht kan u de presentaties van de bijeenkomst downloaden.
Kunnen we succesvol een lockdownprocedure uitvoeren wanneer we worden geconfronteerd met externe bedreigingen voor onze bezoekers, onze medewerkers en de kunstcollectie? Dit vroegen de medewerkers van het MSK Gent zich begin dit jaar af.
Zijn we voorbereid op een overstromingsramp, gelijkaardig aan de regenbom van juli 2021 die voornamelijk Wallonië hard heeft getroffen? Dat was het centrale thema op de Unesco-trefdag van 3 mei. Een verslag.
Heeft u al klimaatmetingen (temperatuur en relatieve vochtigheid) in een museum, archief, erfgoedbibliotheek of kerk uitgevoerd? En vraagt u zich af hoe u die resultaten kan interpreteren? Een driedaagse workshop biedt antwoord.
Wil u aan de slag met waarderen maar volgt u hierover graag een opleiding? Dan biedt de basiscursus 'Leren waarderen' u de ideale start.
In 2020 startte het Resilient Storage project. Het doel? Het optimaliseren van de klimaatbeheersing in kleine musea.
Bent u beheerder van een landbouwcollectie? Neem op 22 april deel aan de online bijeenkomst 'Zaaien en oogsten'. Bijzondere aandacht is er voor het participatief waarderen van landbouwcollecties.
Op 29 maart 2022 werd in het Gentse Museum voor Schone Kunsten het netwerk GRACE boven de doopvont gehouden. Dit gloednieuwe initiatief brengt de actoren in het veld van kunstcriminaliteit samen.
Op 19 april kunt u in het Gentse Museum voor Schone Kunsten naar een studiedag over zogenaamde 'barrièremodellen', een innoverend en doeltreffend middel in de preventie van kunstcriminaliteit.