Participatief waarderen, hoe doet u dat?

Waarderingstraject bij Texture. Foto: Anne-Cathérine Olbrechts

De afgelopen jaren gingen in Vlaanderen verschillende ‘piloten’ de uitdaging aan om gemeenschappen bij waarderingsprojecten te betrekken. Dat gebeurde dankzij de impulssubsidies voor pilootprojecten waarderen. In dit webinar brengen we enkele van die pilootprojecten samen.

Bent u op zoek naar inspiratie bij uw waarderingstraject? Of wilt u uit eerste hand vernemen welke ervaringen werden opgedaan? Dan is dit webinar iets voor u. 

Participatief waarderen, waarover gaat het?

Grijpen we even terug naar de Kaderconventie van Faro, waarin een centrale rol is weggelegd voor participatie of het betrekken van belanghebbenden bij alle mogelijke aspecten van cultureel-erfgoedbeleving. Belanghebbenden geven mee betekenis aan ons erfgoed. Het is dan ook logisch dat we hen actief betrekken bij het analyseren van de betekenis van dat erfgoed. Of, met andere woorden: het waarderen ervan.

Om participatief te waarderen kunt u geen beroep doen op gouden regels, noch op geijkte methodes. Participatief waarderen is telkens maatwerk en afhankelijk van het doel, de doelgroep, en tal van andere factoren.

Fysiek of digitaal waarderen (ook relevant in een postcoronatijdperk), waarderen met of zonder criteria ... ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. U leert erover vanuit de ervaring die de piloten hebben opgebouwd.

Webinar op 27 november

Aan het woord komen Bert Woestenborghs (Centrum Agrarische Geschiedenis), Sanne Van Bellingen (ETWIE en Designmuseum), Jan Klinckaert (PARCUM), Ina Verrept (Erfgoedcel Brugge) en Frea Vancraeynest (Histories). Tijdens een interactief webinar vertellen ze over hun ervaringen en geven ze toelichting bij vragen als: 

  • Hoe kunt u een participatief waarderingstraject optimaal voorbereiden? 
  • Wat zijn de voor- en nadelen van fysiek of digitaal waarderen? 
  • Wat zijn de voor- en nadelen van waarderen met of zonder criteria? 
  • Hoe zorgt u ervoor dat waarderen duurzaam wordt ingebed in de werking van uw organisatie?

Stel tijdens deze bijeenkomst ook zelf uw vragen bij participatief waarderen! Meer informatie over het programma vindt u in de FARO-kalender, waar u zich ook kunt inschrijven.

Benieuwd naar de projecten die de sprekers hebben begeleid of op zoek naar informatie over waarderen? Neem dan een kijkje in de Toolbox Erfgoed waarderen.

Foto: Waarderingstraject bij Texture. Foto: Anne-Cathérine Olbrechts

Anne-Cathérine Olbrechts