Bezig met uw collectieplan en nood aan een houvast? Lees snel verder

Henri Gervex, A Session of the Painting Jury. Collectie Musée d'Orsay. Google Art Project via Wikimedia Commons, publiek domein.

Schrijft u een collectieplan voor uw museum, archief of erfgoedbibliotheek en kunt u wat hulp gebruiken? Ondersteunt uw erfgoedcel lokale erfgoedorganisaties met een collectie? FARO biedt u verschillende mogelijkheden om uw kennis over collectiebeleid bij te spijkeren.

Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo!

Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo!

Onder die titel verscheen in 2021 een handreiking over het collectieplan. De publicatie biedt zowel routiniers als beginners handige aanknopingspunten, structuur, leestips en verwijzingen naar relevante procedures uit Spectrum 5.0.

Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo! is de opvolger van de bestaande handreiking uit 2008. Bestaande uitgangspunten zijn aangevuld met belangrijke nieuwe ontwikkelingen, zoals publieksparticipatie, digitalisering, duurzaamheid, restitutie, inclusiviteit en risicomanagement. 

Het schrijven van een collectieplan is vandaag, meer dan vroeger, ook teamwork om diverse (wetenschappelijke) kennis, inzichten en perspectieven aan bod te laten komen.  

Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo! is een samenwerking van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, FARO, de Museumvereniging en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.  

U kunt het handige boekje hier bestellen voor 23 euro of gratis als PDF downloaden.

Erfgoedwijzer-dossier 'Collectiemanagement'

Erfgoedwijzer

Ook het dossier over collectiemanagement op de Erfgoedwijzer is recent geactualiseerd. Hierbij gingen we uit van de vernieuwde publicatie en dus ook van een waardegebaseerd collectiebeleid. De pagina’s kunt u makkelijk screenen op thema. Handig zijn ook de links naar modelformulieren, procedures of meer verdiepende informatie.

Het collectieplan als basis voor een efficiënt collectiebeheer: cursus

Red Star Line Museum, Antwerpen. Fred Romero via Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Krijgt u er maar niet genoeg van? Op maandag 27 juni 2022 vindt in het Red Star Line Museum de cursus Het collectieplan als basis voor een efficiënt collectiebeheer plaats. 

De cursus kadert in de reeks 'In Goede Handen' en wordt in dit beleidsplanjaar 2022 uitzonderlijk in juni i.p.v. in december georganiseerd.

Lesgever is Sylvie Maes van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Het Red Star Line Museum is niet enkel gastheer van deze cursusdag, maar komt ook uitgebreid aan bod als praktijkvoorbeeld. Meer informatie vindt u via de FARO-kalender, waar u zich ook kunt inschrijven.

 

Foto: Henri Gervex, A Session of the Painting Jury. Collectie Musée d'Orsay. Google Art Project via Wikimedia Commons, publiek domein // Red Star Line Museum, Antwerpen. Fred Romero via Wikimedia CommonsCC BY 2.0

Anne Milkers
Trefwoorden
Collectiemanagement
Type
Cursus
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector