Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo!

Africamuseum Tervuren © Anne Milkers

Een collectieplan is een onmisbaar basisdocument voor musea, erfgoedbibliotheken, archieven en andere collectiebeherende instellingen. Om up-to-date te blijven is het aan te raden het plan om de vier tot zes jaar te vernieuwen en aan te passen aan de nieuwste inzichten. 

Ontwikkelingen en nieuwe dimensies in het erfgoedveld, zoals publieksparticipatie, digitalisering, duurzaamheid, restitutie, inclusiviteit en risicomanagement maakten het nodig om de bestaande 'Handreiking voor het schrijven van een collectieplan' te actualiseren. 

Voor geroutineerde én startende collectiebeheerders

Cover 'Een collectieplan schrijven?'

De nieuwe editie Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo! biedt zowel voor geroutineerde als startende collectiebeheerders aanknopingspunten en structuur bij het (her)schrijven van een collectieplan. Diverse soorten collecties en bijhorende vraagstukken komen aan bod. Het boekje biedt tips, suggesties voor verder lezen, verwijzingen naar relevante procedures uit Spectrum 5.0 en praktijkvoorbeelden.

De publicatie is het resultaat van een Nederlands-Vlaamse samenwerking. Zowel de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Museumvereniging (Nederland), de Vlaamse Gemeenschapscommissie Brussel en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed werkten eraan mee.

Wanneer u na het lezen van dit boekje nog vragen heeft, kunt u uiteraard altijd contact opnemen met FARO.

Een handig papieren exemplaar van Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo! kost 23 euro (incl. verzendingskosten) en kan besteld worden bij FARO via het bestelformulier. Meer informatie vindt u via de publicatiepagina waar u ook de pdf kan downloaden.  

Foto: Africamuseum Tervuren © Anne Milkers

Anne Milkers
Trefwoorden
Collectiemanagement
Sectoren
Cultureel-erfgoedsector
Archieven
Erfgoedbibliotheken
Musea