Erfgoedklasbak, zin om uw lesmateriaal te delen?

Louise Decq van het KIK deelt haar kennis en betrekt de leerlingen van het 6de leerjaar in De Regenboog in Kessel-Lo bij enkele experimenten met pigment © FARO

Na de eerste succesvolle editie in 2022 werd het al snel duidelijk dat de Erfgoedweek opvolging verdiende. Ook in het voorjaar van 2023 trokken vele vrijwilligers en medewerkers van musea, erfgoedcellen, erfgoedbibliotheken en archieven naar lagere en secundaire scholen om er een lesuur voor de klas te staan. Opnieuw bleken leerkrachten en erfgoedwerkers enthousiast over het wederzijdse aanbod, terwijl het jonge publiek ontdekte dat erfgoed verrassend plezant kan zijn.

Erfgoedwijs.be 

Veel voorbereiding ging vooraf aan de Erfgoedweek en dat resulteerde in bijzonder veel waardevol lesmateriaal dat zó in de klas gebruikt kan worden. Deel het daarom op Erfgoedwijs.be!

Erfgoedwijs is een deelsite van KlasCement, een webplatform voor het uitwisselen van lesmateriaal door en voor leerkrachten. Ook erfgoedorganisaties zijn welkom om er hun inhoud (zoals lesbrieven, bronnen, audiovisueel materiaal, oefeningen …) met leerkrachten te delen. Leerkrachten kunnen bv. beknopte opdrachten, lesinhouden of documentatie (her)gebruiken. De vele links naar websites, beeld- en databanken bieden ook een schat aan materialen om lessen vlot samen te stellen.

Logo Erfgoedwijs.be © FARO

Maar hoe begint u eraan? Lesmateriaal ingeven op Erfgoedwijs.be kan snel en eenvoudig. Meld u aan of maak een login aan. Open de handige KlasCement Snelstartgids en volg stap voor stap de instructies om uw materiaal toe te voegen. Denk eraan om het trefwoord Erfgoedweek toe te kennen, vergeet niet op te slaan en het materiaal komt automatisch goed terecht op Erfgoedwijs (reken op een week vooraleer het effectief gepubliceerd is). 

 

Hebt u vragen? Stel ze gerust via info@erfgoedwijs.be.

Een greep uit het aanbod

Het lesmateriaal dat u op Erfgoedwijs.be plaatst, kan zeer uiteenlopend zijn. Enkele voorbeelden.

Erfgoedcel Zender verzorgde een uitgewerkte lesbundel met twee lessen rond bedelrituelen en tradities. Die is meteen bruikbaar in de klas, maar u kunt het ook anders aanpakken. 

Leerlingen aan de slag in de Bacongo Expo. © Het Stadsmus Hasselt

U kunt op Erfgoedwijs ook linken plaatsen naar uw eigen website waar het aanbod heel helder toegelicht staat, zoals ADVN dat deed met een workshop voor de derde graad SO over verkiezingsproganda. Of u maakt een beknopte inspiratiefiche bij een ErfgoedApp-wandeling zoals de Erfgoedcel Leuven het opvatte. En nog een voorbeeld: u kunt ook een interactieve oefening opladen, zoals The Phoebus Foundation deed met een onvervalste Museum Escape.

Denk dus niet dat u een tot in de puntjes uitgewerkte lesbundel moet hebben vooraleer u iets kunt bijdragen op Erfgoedwijs.be. Soms zijn leerkrachten ook gewoon op zoek naar één spelletje of video om te verwerken in hun eigen les. Dat toont Fijnbesnaard & Compagnie met dit Erfgoedlied, dat ze als video op Erfgoedwijs gepost hebben. Aan de hand van het lied wordt het begrip 'erfgoed' weer een stukje helderder.

Een breder uitgewerkt voorbeeld is dan weer Bacongo Limburg. Het Stadsmus Hasselt en de Erfgoedcellen Haspengouw en ECRU (Mijnerfgoed) sloegen hiervoor de handen in elkaar. Het resultaat, een reizende tentoonstelling met educatief pakket, is voortaan gratis beschikbaar voor de derde graad van het secundair onderwijs. Op Erfgoedwijs.be kunnen leerkrachten dit aanbod ontdekken, samen met alle gegevens over doelgroep, lesdoelen, praktisch, enz. 

Save the date: vrijdag 2 juni  

Bent u nieuwsgierig naar hoe de andere Erfgoedklasbakken het lesgeven ervaren hebben? Of hoe de lessen in hun geheel zijn onthaald door leerkrachten en leerlingen? FARO organiseert op 2 juni een terugkomdag voor alle erfgoedmedewerkers die als Erfgoedklasbak aan de Erfgoedweek (editie 2022 en/of 2023) deelnamen, of die dat in de toekomst willen doen. Ook educatieve medewerkers en publieksmedewerkers die de samenwerking met onderwijs willen versterken zijn zeer welkom. Het wordt ongetwijfeld een bijzonder inspirerende dag! 

Programma en inschrijven: raadpleeg de FARO-kalender.

Foto's: Louise Decq (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) begeestert de leerlingen van het 5de en 6e leerjaar in De Regenboog in Kessel-Lo © FARO / Leerlingen aan de slag in de Bacongo Expo © Het Stadsmus Hasselt.

Anne Milkers