Grensoverschrijdend samenwerken voor musea: deze toolkit wijst u de weg

All Saints parish church, Chilton, Oxfordshire: weather vane on west tower. Motacilla on Wikimedia Commons

Hebt u een goed idee en wil u het graag samen met andere musea in Europa ontwikkelen? NEMO, het netwerk van Europese museumorganisaties, ontwikkelde een handige toolkit vol tips over grensoverschrijdende samenwerking voor musea.

Het is een publiek geheim dat Europese regelgeving vaak nogal ondoorzichtig is. Ook aanvraagprocedures voor projectsubsidies zijn soms erg complex. Nochtans biedt Europese samenwerking kansen om innovatieve wegen in te slaan of kennis actief te ontwikkelen en delen. Uitdagingen die vandaag in musea aan de orde zijn, hebben tenslotte geen grenzen.

Maar hoe begint u aan een grensoverschrijdende samenwerking? Met een nieuwe toolkit wil NEMO musea en museumverenigingen in heel Europa op weg helpen om makkelijker toegang te krijgen tot EU-financiering en om hun internationale activiteiten uit te breiden. 

Stap voor stap, ook na goedkeuring 

De toolkit ‘Grensoverschrijdend samenwerken’ helpt musea stap voor stap op weg en wijst hen de weg van een goed projectidee tot een succesvol voorstel. Interessant is dat ook de stappen, die partnermusea na goedkeuring van een project moeten nemen, helder op een rij worden gezet. Verder komen aan bod: praktische tips voor projectleiders en projectpartners, do's-and-don'ts en inspiratie. Praktijkvoorbeelden worden toegelicht en gelinkt aan de actuele projectfiches op het internet. 

Binnenkort worden de eerste oproepen van de nieuwe EU-financieringsprogramma's voor 2021-2027 bekendgemaakt. Intussen biedt de toolkit inspiratie voor het ontwikkelen van een volwaardig project dat in aanmerking komt voor Europese middelen. Hou de VLEVA-website in de gaten! 

De toolkit vindt u via deze link

Foto: All Saints parish church, Chilton, Oxfordshire: weather vane on west tower. Motacilla via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Anne Milkers