Red Star Line Museum viert feest!

Kindernocturne in het Red Star Line Museum  © Dries Luyten

Tijdens het weekend van 28 september tot en met 1 oktober viert het Red Star Line Museum in Antwerpen zijn tienjarig bestaan. In de afgelopen tien jaar wist het museum een dynamiek uit te bouwen die voor vele musea inspirerend kan zijn: een museumwerking met de vinger aan de pols van wat vandaag leeft.

Tussen 1873 en 1934 zijn twee miljoen landverhuizers vertrokken met een schip van de Red Star Line om een beter leven in Amerika te vinden. Het museum vertelt hun verhaal in de historische vertrekhallen van de gelijknamige rederij in Antwerpen.

"Het museum is actueler dan ooit, want het brengt met hedendaagse migratieverhalen een universeel verhaal over hoop, dromen en de zoektocht naar geluk. De gerenoveerde havenloodsen waarin het museum gehuisvest is aan de Rijnkaai zijn vandaag nog steeds een topstuk van het museum."

De site vóór 1934 © RSL

Met dit feestweekend wil het museum zijn schenkers, bezoekers en vele partners bedanken. In die tien jaar hebben om en bij de 600 schenkers hun eigen familie of migratieverhaal, en bijhorende objecten aan het museum toevertrouwd. Het museum heeft daarmee het verhaal van de migratie naar de Verenigde Staten vanuit de praktijk kunnen documenteren. 


Op het programma staan (gratis) familiewandelingen, foodtrucks, een wereldbrunch, stadswandelingen en verschillende themarondleidingen, buggytours voor de allerkleinsten en verschillende creatieve workshops. Op zaterdagavond 30 september is er een bruisend dansfeest uit de ‘roaring twenties’, waarop u kunt inschrijven.

De afgelopen jaren zette het museum in op een laagdrempelige werking, met participatieve trajecten rond migratie; een werking naar scholen die intussen 35% van de museumbezoekers uitmaakt; en op samenwerking met het middenveld, organisaties voor integratie en inburgering, NT2-scholen, vrijetijdsloketten, enz.  ​ ​

Inspiratie voor de sector valt in dit museum te rapen. Het volledige programma van het feestweekend vindt u via deze webpagina van RSL.

Foto's: Kindernocturne in het Red Star Line Museum © Dries Luyten en de site vóór 1934 © RSL

Anne Milkers