'Boeken om naar te kijken' zet kunst- en erfgoedbibliotheken in het zonnetje

Logo Gentse BoekerijenHet project 'Boeken om naar te kijken', een initiatief van Overleg Kunstbibliotheken Vlaanderen (OKBV), wil de Vlaamse kunst- en erfgoedbibliotheken bekend(er) maken bij een breed publiek. Als gevolg van hun specifieke functie en hun verbondenheid aan vaak grote, prestigieuze instellingen, is het voor de talrijke Vlaamse kunst- en erfgoedbibliotheken immers niet altijd gemakkelijk om uit de schaduw te treden en de deuren open te gooien voor grotere groepen geïnteresseerden.

Na Antwerpen (2004) en Brugge (2006) legt 'Boeken om naar te kijken' nu, in 2009, de focus op Gent. Via een parcours en een tentoonstelling kan het grote publiek kennismaken met de Gentse kunst- en erfgoedbibliotheken.

Het parcours ‘De Gentse kunst- en erfgoedbibliotheken’ loopt van 21 tot 29 maart 2009 langs een twintigtal Gentse kunst- en erfgoedbibliotheken. Elke instelling zal de eigen collectie toelichten en een deel van haar specifieke bezit tentoonstellen. Op de verschillende locaties is het zelfs mogelijk een kijkje te nemen achter de schermen en zo te grasduinen in de wereld van het kunstige boek. Gedurende een hele week wordt Gent een netwerk van bibliotheken en een web van kunstboeken.

Parallel aan het parcours loopt van 20 maart tot 21 juni 2009 de tentoonstelling ‘Gentse Boekerijen’ in het Museum voor Schone Kunsten. Curatoren zijn de boekenmakers Gerda Dendooven en Gert Dooreman. Zij bezochten twintig 'Gentse Boekerijen' en kozen uit deze collecties de getoonde exemplaren. De curatoren selecteerden de tentoongestelde werken door in alle 'boekerijen' op zoek te gaan naar 'bijzondere' publicaties in alle betekenissen van het woord. Gevaarlijke, grappige, of beschadigde, gezeefdrukte, handgeschilderde boeken, exemplaren met prenten of gravures, hele kleine boekjes of juist hele grote, verbrande of verboden boeken, sommige met privé-aantekeningen, maar allemaal visueel en grafisch sterk. De curatoren beperkten zich evenmin tot boeken alleen. Jaargangen van tijdschriften of losse tijdschriftnummers, indrukwekkend omwille van hun vorm of  inhoud kwamen ook in aanmerking. Kortom, deze tentoonstelling bestaat uit de meest vreemdsoortige publicaties die de curatoren in de 'boekerijen' aantroffen. Daarnaast toont 'Gentse Boekerijen' ook bibliotheekcuriosa, rariteiten of specifieke zaken die iets met bibliotheken te maken hebben. Ten slotte vormt de catalogus een wezenlijk onderdeel van deze tentoonstelling.

Praktisch

Over het parcours is een brochure uitgegeven. Dit biedt informatie over de activiteiten van de deelnemende instellingen tijdens het parcours. Het stadsplan gidst u naar de verschillende locaties. De brochure wordt gratis verdeeld bij alle deelnemende instellingen.

In het Museum voor Schone Kunsten kan men een bezoek brengen aan de centrale tentoonstelling ‘Gentse Boekerijen’: Citadelpark, 9000 Gent, tel. +32 (0)9 240 07 00, e-mail museum.msk@gent.be.

Meer informatie vindt u op de websites OKBV, MSK Gent en de projectwebsite

Annemie Vanthienen