DoeDat.be: help het erfgoed van Plantentuin Meise mee toegankelijk te maken

DoeDat

Eind 2017 lanceerde Plantentuin Meise het DoeDat-crowdsourcingplatform. Crowdsourcing, inderdaad, want voor de digitalisering van zijn herbarium doet de Plantentuin beroep op het brede publiek.

Plantentuin Meise werkt aan verschillende aspecten van de plantkunde. Er is het fundamentele onderzoek in o.a. ecologie, taxonomie en evolutie, maar er wordt ook gefocust op de meer toegepaste gebieden zoals conservatie en educatie, bescherming van planten en hun leefomgevingen, en het verbeteren en het verspreiden van plantenkennis van over de hele wereld. Deze kennis wordt vervolgens gedeeld met het publiek en met wetenschappers.

De Plantentuin bewaart een aantal grote en wereldwijd belangrijke plantencollecties, zowel levend als gedroogd, net als boeken en andere bibliografische bronnen die te maken hebben met planten. Die zijn altijd al beschikbaar geweest voor onderzoek. Om ze nog makkelijker toegankelijk te maken, besloot de Plantentuin om zijn herbariumcollecties te digitaliseren.

Op de herbariumetiketten staat namelijk een schat aan informatie. Samen met het gedroogde plantenmateriaal vormen ze een belangrijk archief van het leven op aarde. Zin om de wetenschapper in uzelf naar boven te halen? Surf naar www.doedat.be, neem deel, kies een project en meld u aan. Voer de gegevens in en draag zo uw steentje bij aan het nieuwe virtuele herbarium.

Annemie Vanthienen