Erfgoedbibliotheken | Reizende fototentoonstelling

‘Magazijnier’ uit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen

Erfgoedbibliotheken dragen zorg voor ons gedrukt, geschreven en gedigitaliseerd erfgoed. In hun verzamelingen vinden we niet alleen prachtig verluchte handschriften of zeldzame incunabelen in kostbare boekbanden. Ook historische krantencollecties, prenten en zelfs e-books behoren tot hun patrimonium. Dankzij hun inspanningen zijn deze literaire, culturele en wetenschappelijke collecties toegankelijk voor huidige lezers en blijven ze ook bewaard voor de volgende generaties. Dit is geen eenvoudige opdracht, maar gelukkig maken vele handen het werk licht. De bibliothecaris, de magazijnier, de conservator, de catalograaf, de boekbinder … allen dragen ze hun steentje bij. Hun werk en het erfgoed dat dagelijks door hun handen gaat werd op vraag van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek in beeld gebracht door Stefan Tavernier.

Deze Brusselse fotograaf heeft zich met veel toewijding en passie verdiept in de wereld van twaalf erg uiteenlopende erfgoedbibliotheken. Hij bezocht onder meer een abdij, enkele universiteiten en een museum. Overal ontmoette hij gepassioneerde mensen vol wonderlijke verhalen. Dat resulteerde in honderden liefdevolle portretten van zorgzame bibliotheekmedewerkers, interieurs en intrigerende details. Hij toont de schatten die erfgoedbibliotheken bezitten, maar meer nog de uitdagingen waarmee ze dagelijks worden geconfronteerd.

Op 28 mei 2011 opende in de Provinciale Bibliotheek Limburg de nieuwe fototentoonstelling ‘Erfgoedbibliotheken’. Dertig verrassende beelden onthullen de verborgen kantjes en schatten van twaalf erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. De tentoonstelling zal de komende maanden op verschillende locaties gratis te bezoeken zijn. Met dit initiatief dat de steun kreeg van de Vlaamse Gemeenschap wil de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheek het brede publiek laten kennis maken met de rijkdom en diversiteit van erfgoedbibliotheken.

Praktisch

‘Erfgoedbibliotheken’ is een initiatief van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek met steun van de Vlaamse Gemeenschap. De volgende erfgoedbibliotheken stelden hun leeszalen en magazijnen open voor Stefan Tavernier en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek:

  • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience – Antwerpen
  • Museum Plantin-Moretus/Prentenkabinet Antwerpen
  • Universiteitsbibliotheek Antwerpen
  • Bibliotheek Abdij Averbode
  • Openbare Bibliotheek Brugge
  • Bibliotheca Wittockiana – Brussel
  • Conservatorium Brussel – Erasmushogeschool
  • Universiteitsbibliotheek Gent
  • Provinciale Bibliotheek Limburg – Hasselt
  • Universiteitsbibliotheek Leuven
  • Stichting de Bethune – Marke
  • Bibliotheca Wasiana vzw – Sint-Niklaas

De tentoonstelling kwam tot stand dankzij hun medewerking en die van de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie vzw.

De toegang is telkens volledig gratis. De kalender op de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek wordt regelmatig aangevuld met nieuwe data en locaties. Archieven, bibliotheken, cultuurcentra en documentatiecentra die interesse hebben om deze tentoonstelling te programmeren kunnen contact opnemen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, via info@vlaamse-erfgoedbibliotheek.be, tel. +32 (0)3 338 87 92.

Illustratie: Magazijnier uit de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Antwerpen. © Vlaamse Erfgoedbibliotheek – Fotografie: Stefan Tavernier

Bron: Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Annemie Vanthienen