Gebarentaal zegt alles

Op donderdag 10 mei en zaterdag 12 mei 2012 organiseren de Universiteit Gent, Fevlado-Diversus, Agora-Kring, Visual Box en uitgeverij Acco, een studieavond en -dag over de plaats van gebarentaal in de samenleving. Ook erfgoed komt aan bod.

Tijdens dit evenement  wordt ook het boek Gebarentaal zegt alles voorgesteld (Goedele De Clerck en Rik Pinxten, Uitgeverij Acco). Aan de hand van de verschillende bijdragen in het boek van horende en dove auteurs wordt bestudeerd hoe Vlaamse gebarentaal een grotere plaats kan krijgen in onze samenleving. Verschillende invalshoeken komen aan bod: dovencultuur en diversiteit, deaf cinema, meertaligheid en onderwijs, erfgoed, opvoeding, gebarentaalerkenning, mensenrechten …  Deelnemers kunnen in workshops actief meedenken.

Op deze dagen gaat ook de documentaire Ik ben ook een mens in première. Deze film over levensverhalen van dove rolmodellen is gebaseerd op het doctoraatsonderzoek van Goedele De Clerck en werd gerealiseerd in samenwerking met Visual Box, een vzw van dove filmmakers. De film werd mogelijk gemaakt door subsidie van de Adviescommissie Vlaamse Gebarentaal.

Met deze activiteiten willen de organisatoren het maatschappelijke debat rond gebarentaal en diversiteit stimuleren, en het beleid en de samenleving bewegen tot reëel emanciperende maatregelen zodat dove/gebarentalige mensen meer kansen krijgen om hun potentieel te ontwikkelen.

Programma

Donderdagavond 10 mei 2012

Openingswoord door Agora-Kring en Fevlado-Diversus

Gebarentaal en dovencultuur als uiting van intrinsieke menselijke diversiteit | Dr. Goedele De Clerck en Prof. Rik Pinxten (Universiteit Gent)

Gebarentaalerkenning in Europa | Mark Wheatley en Annika Pabsch (European Union of the Deaf)

Koffie

Hoe beïnvloedt technologie de levenskwaliteit van dove kinderen? | Prof. Em. Stuart Blume (Universiteit Amsterdam)

Slotwoord

Documentaire: Ik ben ook een mens (VisualBox)

Zaterdag 12 mei 2012

Openingswoord door Agora-Kring en Fevlado-Diversus

Gebarentaal en dovencultuur als uiting van intrinsieke menselijke diversiteit | Dr. Goedele De Clerck en Prof. Dr. Rik Pinxten (Universiteit Gent)

Gebarentaal en het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap | Laurens Lavrysen (Universiteit Gent)

Gebarentaalerkenning in Vlaanderen | Maartje De Meulder (Universiteit van Jyväskylä, Finland)

Koffie

Erfgoed, geschiedenis, en Vlaamse Gebarentaal | Prof. Marc Jacobs (VUB, FARO)

Op weg naar de erkenning van Deaf cinema? | Jorn Rijckaert (Visual Box)

Documentaire: Ik ben ook een mens (Visual Box)

Middagpauze

Workshops/panel in samenwerking met Fevlado-Diversus:

  • Uitdagingen van dovenonderwijs: de vraag naar een gebarentaalprofielschool | Prof. Sangeeta Bagga-Gupta (Universiteit Örebro, Zweden) en Dr. Goedele De Clerck (Universiteit Gent)
  • Doof of handicap? | Dr. Anja Hiddinga (Universiteit Amsterdam)


Slotwoord

Praktisch

Donderdag 10 mei 2012, vanaf 19.30 uur, Zebrastraat, Gent
Zaterdag 12 mei 2012, Kapperschool, Antwerpen   

Inschrijven

  • Prijs 10 mei: 20 euro. In die prijs zitten een exemplaar van het boek Gebarentaal zegt alles en de dvd Ik ben ook een mens. Leden van hetzelfde gezin kunnen gratis bijkomend inschrijven.
  • Prijs 12 mei: 32 euro. Voor dat bedrag ontvangt u het boek Gebarentaal zegt alles en de dvd Ik ben ook een mens, een broodjeslunch, en koffie/frisdrank. Leden van hetzelfde gezin kunnen bijkomend inschrijven aan 10 euro (in die prijs zitten koffie/frisdrank en broodjeslunch).
  • Prijs 10 én 12 mei: 35 euro. Leden van hetzelfde gezin kunnen bijkomend inschrijven voor beide activiteiten voor 15 euro.


Inschrijven is mogelijk tot 20 april 2012 en kan via e-mail naar: info@agorakring.be of via dit inschrijvingsformulier.
De inschrijving is pas geldig na overschrijving van het inschrijvingsgeld op bankrekening BE37 6451 0012 2728 van Agorakring vzw, met de mededeling: studiedag 10 of/en 12 mei – naam – organisatie/school

Deelnemers krijgen ter plaatse een factuur mee voor ‘voldaan’.

Annemie Vanthienen
gebarentaal
Studiedag