KBR, een bibliotheek in evolutie

Handschriften Hertogen van Bourgondië (c) KBR

De Koninklijke Bibliotheek van België wordt KBR. Een ultrakorte naam voor een bibliotheek in volle evolutie, zo stelt de bibliotheek in een persbericht. 

Als nationale wetenschappelijke bibliotheek verzamelt KBR alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert meer dan 8 miljoen documenten, en is daarmee de grootste bewaarinstelling van het land. Die opdrachten blijven ongewijzigd, maar de manier waarop KBR ze uitvoert verandert. Een evolutie die is ingegeven door de gewijzigde behoeftes van de hedendaagse gebruikers en door een resem maatschappelijke evoluties. KBR wil naar eigen zeggen meer dan ooit "inzetten op de digitalisering van haar collecties, het online brengen ervan en de integratie van nieuwe technologieën. Ze wil zoveel mogelijk integere informatie ter beschikking stellen van een zo breed mogelijk publiek en nieuwe onderzoeksperspectieven creëren. Ze breidt het wettelijk depot uit naar digitale publicaties en bereidt de bouw van een Belgisch webarchief voor."

Ook het emblematische gebouw op de Brusselse Kunstberg waar KBR te vinden is, wordt de komende maanden grondig aangepast. Er wordt volop ingezet op openheid en toegankelijkheid van zowel het gebouw als de collecties. Het onthaal en de circulatie van de bezoekers worden verbeterd en er komt ruimte voor tentoonstellingen. 

"De collecties, de plek en het publiek. Op deze drie pijlers steunt onze evolutie, met één kernwoord dat hen verbindt: toegankelijkheid."
Sara Lammens, Algemeen directeur a.i

In mei 2020 opent bovendien het eveneens gloednieuwe KBR Museum in en rond de gotische Nassaukapel in het hart van de bibliotheek. Kern van de tentoonstelling wordt de boekenverzameling van de Hertogen van Bourgondië. De prachtig verluchte handschriften vormen de basis van de museumopstelling, die wordt aangevuld met schilderijen, retabels, sculpturen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen in bruikleen. Meer info over het museum leest u in deze brochure.

Bruegel in Black and White

Van oudsher beheert KBR een schat aan uitzonderlijke collecties. De 'nieuwe' KBR wil u die collecties op een andere manier laten ontdekken door middel van een rijk cultureel aanbod. Zo opent op 15 oktober van dit jaar de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White. Het complete grafische oeuvre van de meester, dat wordt bewaard in het Prentenkabinet van KBR, wordt in een stijlvol gerenoveerd Paleis van Karel van Lotharingen getoond. Via de website kan u vandaag al tickets bestellen.

Meer info over KBR, haar collecties en alle nieuwigheden, vindt u op www.kbr.be

Partners en samenwerking

KBR heeft heel wat partners bereid gevonden om mee te stappen in haar verhaal. De Regie der Gebouwen en Toerisme Vlaanderen investeren samen met KBR maar liefst 7 miljoen in de infrastructuur- en inrichtingswerken, het fonds Baillet Latour financiert de restauratie van de middeleeuwse handschriften en de Bruegelprenten en de Nationale Loterij bekostigt de constructie van aangepaste vitrines voor het tentoonstellen van prenten. 

Foto: Handschriften Hertogen van Bourgondië (c) KBR

Annemie Vanthienen