KU Leuven ontsluit museale collecties en wetenschappelijk erfgoed

Telegraaf of Morse-telegraaf, inv. nr. ELE00093 via Blendeff.be, CC BY-NC-SA 4.0

Naar aanleiding van European University Heritage Day op 18 november lanceren de diensten Wetenschappelijke Collecties en Erfgoed en Kunstpatrimonium van KU Leuven (onder de koepel van de Dienst Academisch en Historisch Patrimonium (AHP)) de gloednieuwe website www.blendeff.be.

De Leuvense universiteit heeft in haar lange geschiedenis een omvangrijk patrimonium aan waardevolle stukken en representatieve collecties bijeengebracht. De voorbije jaren werkten de diensten Wetenschappelijke Collecties en Erfgoed en het Kunstpatrimonium aan de inventarisatie en digitalisering van deze verzamelingen. In samenwerking met LIBIS ontwikkelden ze blendeff.be, een online platform waarin het wetenschappelijk erfgoed en de museale collecties van KU Leuven voortaan worden ontsloten. 

Naast de Bijzondere Collecties – KU Leuven Bibliotheken, ontsloten via Limo, en het Universiteitsarchief, ontsloten via Lias, wil KU Leuven nu ook zoveel mogelijk museale erfgoedobjecten toegankelijk maken voor onderzoekers, studenten en het brede publiek via Blendeff. Blendeff bevat niet alleen collectiebeschrijvingen, nieuwsberichten en contextverhalen over de collecties, maar ook documentatiefiches met kwalitatieve afbeeldingen op objectniveau. Het gaat om work in progress. Het opzet is om dit de komende maanden en jaren verder aan te vullen.

Waarom Blendeff?

De website ontleent haar naam aan de Luikse schilder Lambert Blendeff (ca. 1650-1721), die vooral bekend is als graveur van prenten en embleemreeksen ter illustratie van de zogenaamde collegedictaten en in 1684 werd benoemd tot iconograaf van de Leuvense universiteit. Hij kan worden beschouwd als een vertegenwoordiger van zowel kunst als wetenschap in een universitaire context en is dus uiterst geschikt als ‘ambassadeur’ voor het bevorderen van de zichtbaarheid van het academisch en historisch erfgoed.

Enkele technische kenmerken

  • De website is opgebouwd in Omeka S. De objectbeschrijvingen worden via OAI-PMH vanuit twee verschillende collectiebeheersystemen geharvest (Adlib en CollectiveAccess).
  • Ter bevordering van uitwisselbaarheid van data werden er linken gelegd naar (inter)nationale databanken. De velden objectnaam, materiaal en vervaardiger zijn gekoppeld aan de AAT-thesaurus (Art en Architecture Thesaurus - Getty Research Institute), VIAF (Virtual International Authority File), ODIS (Onderzoekssteunpunt en Databank Intermediaire Structuren) en RKDartists& (Rijksbureau voor Kunsthistorische documentatie). Het veld ‘periode’ is gekoppeld aan de thesaurus van Onroerend Erfgoed.
  • Een deel van de afbeeldingen zijn ontsloten via IIIF (International Image Interoperability Framework) en kunnen in hoge resolutie gedownload worden.
  • Elke objectbeschrijving heeft een persistent link (URI).

Meer informatie

Bron: KU Leuven
Foto: Telegraaf of Morse-telegraaf, inv. nr. ELE00093 via Blendeff.be, CC BY-NC-SA 4.0

Annemie Vanthienen