STCV herverpakt en verbeterd

De STCV, voluit Short Title Catalogus Vlaanderen, zit sinds deze week in een nieuwe verpakking. Interessant is bovendien dat niet alleen de interface, maar ook de inhoud en de randinformatie werden verbeterd. De STCV biedt als bibliografie van het handgedrukte boek in Vlaanderen een overzicht van wat er tot 1801 in Vlaanderen gedrukt is. Sinds de start in 2000 groeide het aantal titelbeschrijvingen op goed zestien jaar tijd aan tot 23.000.

De STCV-databank wordt beheerd door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, die het project sinds 2009 onder zijn hoede heeft. Onder de motorkap wordt gebruik gemaakt van Brocade-software van Anet, de automatiseringsdienst van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen. Samen met de STCV-stuurgroep ontwikkelden de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Anet nu een nieuwe interface en werden er aanpassingen doorgevoerd aan de configuratie van de databank.

Onder meer de typografie en de paginalay-out zijn volledig herdacht met het oog op een betere leesbaarheid. Zowel het eenvoudig als het geavanceerd zoeken werden geoptimaliseerd. Zo is het nu mogelijk om door verschillende indexen tegelijk te zoeken. Zoekt u bijvoorbeeld op 'Verdussen', dan vindt u boeken gedrukt door een Verdussen, geschreven door een Verdussen of met 'Verdussen' in de titel. Voor wie geavanceerd wil zoeken zijn er meer filtermogelijkheden. Tegelijkertijd werd ook de terminologie van knoppen, menu's, labels en opties geactualiseerd en begrijpelijker gemaakt voor niet-bibliothecarissen. Een bericht over de aanpassingen aan de STCV, met onder meer een uitgebreid overzicht van de vernieuwingen, leest u op de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek

Meer informatie?

 

Annemie Vanthienen