Tentoonstelling 'Musea in de 21ste eeuw. Ideeën, projecten, gebouwen'

Atelier Brückner/Art + Com, Redesign of the BMW Museum München

Van 29 januari tot en met 30 april 2011 loopt in de lege zalen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de tentoonstelling 'Musea in de 21ste eeuw: Ideeën, Projecten, Gebouwen'. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Musea stad Antwerpen, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en werd oorspronkelijk opgezet door Art Centre Basel (Zwitserland). Eerder was de tentoonstelling reeds te zien in veertien steden verspreid over vier continenten.

Via een selectie van 29 projecten krijgt u een beeld van de belangrijkste trends in de hedendaagse museumarchitectuur. De projecten zijn onderverdeeld in vier thema’s. Het eerste thema stelt musea in het weefsel van de stad centraal die de heropleving van een stadswijk kunnen bevorderen. Uitbreiding van bestaande musea waarbij de architect rekening moet houden met de eigen geest en geschiedenis van het bestaande gebouw, is een tweede thema. Bij vrijstaande gebouwen, het derde thema, komt de specifieke stijl van de architect duidelijk naar voor. Het laatste thema is de musea in het landschap, waarbij de musea te midden van de natuur zich aanpassen aan hun omgeving. De gekozen projecten werden uitgewerkt door internationaal gerenommeerde architecten en architectenbureaus waaronder Tadao Ando Architect & Associates, Atelier Brückner & ART+COM, Daniel Libeskind, Jean Nouvel, Renzo Piano, Mario Botta, Zaha Hadid Architects en Gehry Partners LLP.

Ook in Antwerpen zelf beweegt er momenteel een en ander op museumgebied: de uitbreiding van het KMSKA en de bouw van het MAS | Museum aan de Stroom passen perfect in de opzet van de tentoonstelling. Zowel de plannen van bureau Claus en Kaan Architecten (KMSKA) als van Neutelings Riedijk Architecten (MAS) werden geïntegreerd in de tentoonstelling.

Meer informatie: Websites Musea stad Antwerpen, KMSKA en M HKA

Foto: Atelier Brückner/Art + Com, Redesign of the BMW Museum München, execution 2004-2008.
Credits: BMW PressClub

Annemie Vanthienen
architectuur
Evenement