Uitgelicht. Nieuwe oogst uit de FARO-bibliotheek

Catalogus

Iedere week wordt de FARO-bibliotheek verder aangevuld en verrijkt met nieuwe aanwinsten. Boeken, uiteraard, maar ook markante themanummers van toonaangevende tijdschriften worden met veel plezier voor u op het rek gezet.

Om u op de hoogte te houden van die nieuwe oogst, vindt u op deze blog regelmatig een aantal interessante leestips. We signaleren u lezenswaardige vakliteratuur uit binnen- en buitenland, soms praktisch, soms theoretisch, maar altijd onmiddellijk inzetbaar bij uw dagelijkse bezigheden. Bovendien voorzien we telkens ook een link naar de aanwinstenlijst van de voorbije drie maanden, zo hebt u meteen een overzicht van alle meest recente nieuwigheden.

Aanbevolen voor Erfgoeddag 2019:

Cover Masters of Craft

Richard E. Ocejo, Masters of Craft. Old Jobs in the New Urban Economy. Princeton University Press, 2017.
Vind dit item in de FARO-bibliotheek.

U hoorde het al: het thema van Erfgoeddag 2019 is 'Hoe maakt u het?'. En dus zal u in deze rubriek regelmatig een boek over vakmanschap terugvinden. In Masters of Craft onderzoekt Richard Ocejo hoe een aantal 'oude' en eerder ondergewaardeerde beroepen als bartender, distilleerder, barbier en slager aan een heuse renaissance bezig zijn. Hij laat zien hoe goed opgeleide jonge mensen voluit kiezen voor het aanleren van technische vaardigheden en hoe ze een nieuwe invulling weten te geven aan begrippen als vakmanschap en vakkennis. Wie het boek leest, verneemt niet alleen hoe mensen ertoe komen om voor deze beroepen te kiezen of welke stappen ze zetten in hun leerproces, maar ontdekt ook hoe ze hun vakmanschap inzetten in hun dagelijkse bezigheden én hoe ze hun vakkennis overbrengen op hun klanten.

Andere nieuwigheden:

Cover Companion to ICH

Michelle L. Stefano en Peter Davis (ed.), The Routledge Companion to Intangible Cultural Heritage. Routledge, 2016.
Vind dit item in de FARO-bibliotheek.

Letterlijk en figuurlijk een klepper, zo zou u dit boek in de reeks 'Routledge Companions' nog het beste kunnen omschrijven. De 54 auteurs die Stefano en Davis voor de gelegenheid bij elkaar brengen, zijn niet van de minsten. Chiara Bortolotto bijvoorbeeld, of Barbara Kirshenblatt-Gimblett, Rieks Smeets of Harriet Deacon, om er slechts enkelen bij naam te noemen. Samen brengen ze een caleidoscopisch beeld van wat het concept 'immaterieel cultureel erfgoed' zoal kan inhouden. Aan het woord komen zowel academici, beleidsmakers, erfgoedprofessionals als gemeenschappen die elk voor zich een mooie bijdrage leveren aan het internationale erfgoeddiscours.

Cover Museum Basics

Timothy Ambrose en Crispin Paine, Museum Basics. The International Handbook, 4th Edition. Routledge, 2018.
Vind dit item in de FARO-bibliotheek.

Geen nieuwkomer pur sang, wel een volledig herziene editie: ruim 25 jaar nadat het boek voor de eerste keer van de persen rolde, leverden Ambrose & Paine dit jaar namelijk een vierde en grondig geüpdatete editie af van dit standaardwerk. Aan de basis van het boek werd alvast niet geraakt: nog steeds biedt het een grondige basis voor alle aspecten van museumwerk, gaande van publiekswerking en educatie over collectiemanagement en conservatie, tot museummanagement en planning. In deze vierde, 'internationale' editie is er bovendien meer aandacht voor nieuwe evoluties en verschillen in aanpak tussen musea wereldwijd.

Cover De smaak van thuis

Anneke Geyzen, De smaak van thuis. Erfgoed en voeding in Vlaanderen tussen 1945 en 2000. Leuven University Press, 2018.
Vind dit item in de FARO-bibliotheek.

Hoe wordt voedingserfgoed gemaakt? En hoe springen maatschappelijke groepen om met hun verleden en hoe geven ze voeding daarin een betekenis? In haar boek De smaak van thuis zoekt Anneke Geyzen naar een antwoord op die vragen aan de hand van thema’s als voedselbewaring, feestcultuur en streekgastronomie. Ze duikt daarvoor onder meer in de receptenrubriek van drie naoorlogse vrouwenmagazines, waaronder Het Rijk der Vrouw. Het boek focust bovendien zowel op voedingsgeschiedenis als op kritische erfgoedstudies, en levert zo een interessante bijdrage aan beide multidisciplinaire onderzoeksvelden. 

Cover digital storytelling

Mark Dunford en Tricia Jenkins (ed.), Digital Storytelling. Form and Content. Palgrave Macmillan, 2017.
Vind dit item in de FARO-bibliotheek.

In de cultureel-erfgoedsector raakte het gebruik van digital storytelling, of het vertellen van verhalen met behulp van software of digitale applicaties, de afgelopen jaren goed ingeburgerd. Maar ook in andere sectoren, zoals de zorg, wordt digital storytelling gebruikt als tool om mensen een stem te geven. In dit boek halen Mark Dunford en Tricia Jenkins een brede waaier casestudies uit diverse sectoren voor het voetlicht. Aan de hand van die concrete gevalstudies toetsen ze concept, theorie en praktijk aan elkaar af en tonen ze wat digital storytelling kan betekenen als krachtig platform voor participatie en inclusie.

Klik hier en bekijk de aanwinstenlijst periode mei - juli 2018.

U wil graag een of meerdere boeken ontlenen? Dat kan! De bibliotheek kan elke werkdag op afspraak bezocht worden tussen 8.30 en 16.00 uur. Een afspraak maken kan eenvoudig via bibliotheek@faro.be of 02 213 10 60. Meer informatie over de FARO-bibliotheek vindt u hier.

Annemie Vanthienen
Erfgoeddag 2019
erfgoeddag