Controversieel erfgoed als inspiratie voor herstel

ADVN © Bart De Nil

De komende maanden laat FARO u kennismaken met enkele cultuurprofessionals en onderzoekers uit alle hoeken van de wereld, die hun inzichten en ervaringen delen tijdens tijdens Cultural Heritage for Mental Health op 10 en 11 december 2020 in Museum Dr. Guislain in Gent. Met een zelfgemaakte video stellen ze zichzelf en hun bijdrage aan u voor.

De spits werd afgebeten door Colin Gale en Lucy Owen, verbonden aan resp. het Bethlem Museum of the Mind en Bethlem Gallery in Londen. Nu geven we graag het woord aan Sophie Gyselinck van het ADVN in Antwerpen. Zij vertelt tijdens de conferentie in december over het project Een goed bewaard geheim.

Het archief als terra incognita

In december 2019 rondde het ADVN voor het eerst in zijn lange bestaan een welzijnsproject af. Het oude schoolgebouw, dat zowel de erfgoedinstelling als een rijke collectie over de geschiedenis van de Vlaamse Beweging huisvest, bleek voor veel van de deelnemers een terra incognita. Net daardoor bleek het bovendien ook een bijzonder geschikte omgeving om mensen te helpen die in een programma voor psychisch herstel zitten.

Tijdens zes workshops maakten de deelnemers kennis met enkele bijzondere stukken uit de collectie. Er werd besloten om te werken met poëziealbums, correspondenties, tekeningen en materiële objecten uit de naoorlogse interneringskampen. Dit controversiële erfgoed zette de deelnemers ertoe aan en inspireerde hen om hun eigen verhaal te vertellen, geheel naar eigen ontwerp. Onder begeleiding werden ze aangemoedigd om verschillende creatieve vormen uit te proberen om hun eigen herstelverhaal te vertellen dat vervolgens op film werd gezet. Aan het einde van de sessies presenteerden de deelnemers hun eigen ‘digitale verhaal’ aan hun mede-deelnemers.

In dit filmpje neemt Sophie Gyselinck u mee in het ADVN:


Foto: ADVN © Bart De Nil

Bart De Nil