Leestip: Homing, de duif als metafoor

Clontarf Pigeon Club lost wedstrijdduiven in Bray, Co. Wicklow (Ierland). Jaqian via Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Sinds de publicatie van Een gevleugelde liefhebberij. De wondere wereld van de duivensportcultuur (2006) krijg ik als vermeend ‘duif-o-loog’ geregeld tips over boeken en projecten over de duivensport. En zo af en toe zit er tussen die suggesties inderdaad een echt pareltje. Het boek Homing van Jon Day is er zo eentje: een regelrechte voltreffer waarop ik maar wat graag had willen terugvallen toen ik zelf bezig was met de duivensportcultuur. 

Voor de meeste stedelingen is de duif vaak niet meer dan een rat met vleugels, een ongemak dat moet worden bestreden. Het kan verkeren, want onze gevederde vriend werd lang omschreven als 'het renpaard van de arbeidersklasse'. Vanaf het midden van de 19e eeuw tot grofweg de jaren zestig van de vorige eeuw was de duivensport een zeer populair tijdverdrijf van de ‘gewone man’. In Homing krijgt u heel dat verhaal fragmentarisch mee. En passant verneemt u ook dat de sport werd uitgevonden door Luikse mijnwerkers in de 19e eeuw. Leuk om weten, maar nog interessanter is dat Jon Day in zijn uitmuntende boek vooral op zoek gaat naar de betekenis van 'thuiskomen'.

Verweven verhalen

De rode draad in Homing is Day zelf. Hij bouwt een duivenhok in zijn tuin, wordt lid van de lokale duivensportclub en begint met het kweken van en ‘spelen met' duiven. Ondertussen sticht hij een gezin en tracht hij zich thuis te voelen in zijn nieuwe huis in een Londense wijk. Anders dan mijn duivenboek uit 2006 is Homing veel meer dan een klassieke en beperkte erfgoedbenadering van de duivensportcultuur. In Homing neemt Day de lezer mee in de wondere wereld van de duivenmelkers en zoekt hij naar een wetenschappelijke verklaring voor de vraag waarom duiven altijd terugkeren naar hun thuis. Tussendoor brengt hij culturele, politieke en filosofische beschouwingen over het concept 'thuis'.

Door de scherpe beschrijvingen van zijn dagelijks leven en dat van de mensen die hij ontmoet, krijg je als lezer een inzicht in hoe mensen voor zichzelf een thuis creëren. En dan gaat het om meer dan enkel een plaats: “Homes are places, but they are stories, too: both the narratives of how we got where we are, and the tales we tell about the places we find ourselves in”. Kortom: een intelligent boek met tal van verweven verhalen. Een must-read.

Foto: Clontarf Pigeon Club lost wedstrijdduiven in Bray, Co. Wicklow (Ierland). Jaqian via Wikimedia CommonsCC BY-SA 3.0

Bart De Nil