Louise Hide geeft keynote tijdens 'Cultural Heritage for Mental Health 2'

Foto: Dr Louise Hide. Benjamin Gilbert, Wellcome Collection, CC BY-NC

Staan 10 en 11 december 2020 ook in uw agenda al met stip aangekruist? Doe het dan zeker, want op die data vindt in Museum Dr. Guislain de tweede editie plaats van de internationale conferentie Cultural Heritage for Mental Health. Net als tijdens de eerste succesvolle editie van deze conferentie in 2018, belooft het evenement ook nu weer heel wat interessante inzichten op te leveren over interventies met cultureel erfgoed die het welzijn van mensen willen verbeteren.

Samen met de organiserende partners is FARO zeer verheugd te kunnen meedelen dat de keynotelezing tijdens deze conferentie verzorgd wordt door Louise Hide, Wellcome Trust Fellow in Medical Humanities verbonden aan het departement History, Classics and Archaeology van Birkbeck, University of London.

Wie is Louise Hide?

Louise Hide is historica en werkt vooral rond de sociale geschiedenis van de psychiatrie en psychiatrische instellingen. Met haar onderzoeksproject Cultures of Harm in Residential Institutions for Long-Adult Adult Care, Britain 1945-1980s wil ze een beter inzicht krijgen in de raakvlakken tussen persoonlijke, professionele en institutionele zorgopvattingen. Ze publiceerde over institutionele culturen, pijn en waanbeelden. Haar eerste monografie, Gender and Class in English Asylums, 1890-1914 werd gepubliceerd in 2014. Ze werkt aan een boek over de geschiedenis van de eerste vrouwelijke artsen die aan het einde van de 19e eeuw in Engelse psychiatrische instellingen werkten.

Tijdens de internationale conferentie Cultural heritage for Mental Health 2 geeft Hide een keynote over 19e-eeuwse krankzinnigengestichten. Ze belicht daarbij vooral hoe het langdurig verblijf van patiënten werd beïnvloed door het ontbreken van creatieve stimulatie en dito activiteiten.

Daarmee sluit de keynote op een bijzondere manier aan bij de locatie van de conferentie, het Museum Dr. Guislain. Het museum is gehuisvest in de oudste psychiatrische inrichting van België die dateert uit 1857. Het wil de vele vooroordelen doorbreken die nog steeds definiëren wat 'geestesziek' en 'normaal' is.

Hou zeker deze website in de gaten, want begin volgend jaar maken we ook de namen van de andere keynotesprekers bekend.

Oproep naar bijdragen

De focus van Cultural heritage for Mental Health 2 ligt specifiek op mensen die herstellen van geestelijke gezondheidsproblemen en mensen in een kwetsbare mentale situatie. Het programma wordt opgebouwd rond drie thema’s: Thinking Through Making, Green Spaces of Care en Textual Healing.

Momenteel loopt er voor deze conferentie een oproep naar bijdragen. We zijn op zoek naar bijdragen van personen die in hun dagelijkse praktijk of via onderzoek werken aan creatieve, innovatieve of out-of-the-box projecten. U kunt een bijdrage leveren via een presentatie of workshop. Alle informatie, alsook de thema’s van de conferentie, vindt u via deze webpagina.

Foto: Dr Louise Hide. Benjamin Gilbert, Wellcome Collection, CC BY-NC

Bart De Nil