Maxwell A. Ayamba geeft keynote tijdens 'Cultural Heritage for Mental Health 2'

Foto: © Maxwell A. Ayamba

Op 10 en 11 december 2020 vindt in Museum Dr. Guislain de tweede editie plaats van de internationale conferentie Cultural Heritage for Mental Health. Net als tijdens de eerste succesvolle editie van deze conferentie in 2018, belooft het evenement ook nu weer heel wat interessante inzichten op te leveren over interventies met cultureel erfgoed die het welzijn van mensen willen verbeteren.

We zijn zeer verheugd om samen met onze organiserende partners Museum Dr. Guislain en Iedereen Leest te kunnen aankondigen dat Maxwell A. Ayamba de vierde keynotelezing zal verzorgen. Maxwell A. Ayamba vervoegt hiermee de andere keynotesprekers Louise HideSaoirse Finn en Frank Hakemulder.

Wie is Maxwell A. Ayamba?

Maxwell A. Ayamba is een promovendus bij de afdeling American & Canadian Studies van de Universiteit van Nottingham. Zijn onderzoeksinteresses zijn ras, ecologie en ecologische rechtvaardigheid in het Verenigd Koninkrijk (VK), in het bijzonder de genealogie van mensen van zwarte Afrikaanse afkomst en de natuurlijke omgeving.

Voor hij aan zijn doctoraatsstudies begon werkte Maxwell als universitair hoofddocent aan de Sheffield Hallam University. Maxwell, die ook milieujournalist is, richtte in 2016 de Sheffield Environmental Movement (SEM) op om de toegang tot en deelname aan de natuurlijke omgeving te bevorderen voor mensen uit Black, Asian & Minority Ethnic (BAME) gemeenschappen in het VK. Hij was ook in 2004 medeoprichter van de 100 Black Men Walk for Health Group. Deze groep inspireerde tot de productie van het toneelstuk Black Men Walking door de Eclipse & Royal Exchange Theatre Production Company in 2018. Maxwell werkte mee aan heel wat publicaties en onderzoeksrapporten.

Tijdens zijn keynote toont Maxwell A. Ayamba aan de hand van het rapport Exploring Nature Together van het OPAL Citizen Science project uit 2013, aan met welke middelen en informatie mensen kunnen worden empowered om naar buiten te gaan en de natuur in hun buurt te ontdekken. In het bijzonder gaat hij in op hoe cultureel erfgoed uit musea, archieven of levende tradities kan gebruikt worden om met gemeenschappen te werken rond groene zorg.

Programma

De call for proposals is al een tijdje afgesloten en we zijn erg blij met het aantal en de hoge kwaliteit van de inzendingen. Momenteel wordt er gewerkt aan het programma dat zal worden opgebouwd rond drie thema’s: Thinking Through Making, Green Spaces of Care en Textual Healing. Normaal gezien zullen we het programma en de mogelijkheid tot inschrijvingen midden mei aankondigen. Hou onze website in de gaten!

Foto: © Maxwell A. Ayamba

Bart De Nil