Studie onderbouwt belang van groene zorg in musea

Sierteeltmuseum Lochristi © Bart De Nil

Een recente studie van University College Londen levert een bijdrage aan het toenemende bewijs dat erfgoedinstellingen met groene zorg een positieve impact kunnen hebben op het welzijn van kansarme en kwetsbare volwassenen. De studie werd uitgevoerd door Linda Thompson, Nuala Morse, Esme Elsden en Helen Chatterjee, en gepubliceerd in Perspectives in Public Health.

In een notendop

De studie onderzocht de effecten van museumactiviteiten gebaseerd op de natuur en de groene omgeving, op het psychisch welzijn van volwassenen uit de geestelijke gezondheidszorg. Concreet werd een groep volwassenen met geestelijke gezondheidsproblemen via hun dagcentrum doorverwezen naar een groen programma in Whitworth Park en Whitworth Art Gallery in Manchester. Daar doorliepen ze een tweeledig programma van tuinbouwactiviteiten dat zich zowel binnen als buiten de museummuren afspeelde. 

De buitensessies bestonden uit praktische demonstraties, gevolgd door hands-onactiviteiten. Deelnemers leerden om te gaan met tuingereedschap en het te onderhouden. Ze hielpen ook mee met het snoeien van de vaste planten. De binnensessies werden opgebouwd uit museumrondleidingen en object handling. Ook allerlei creatieve activiteiten stonden op het programma, zoals het bekijken van de textuur van een schilderij. Vervolgens werden met gelijkaardige verftechnieken impressies gemaakt van de bomen in het park rond het museum.

Uit de kwalitatieve analyse van deze interventies bleek dat deelnemers verhoogde gevoelens van welzijn ervoeren. Die werden veroorzaakt door een verbeterd gevoel van eigenwaarde, verminderde sociale isolatie en de vorming van praktijkgemeenschappen. De kwantitatieve metingen toonden op hun beurt een zeer significante toename van psychologisch welzijn bij de deelnemers.

Creatieve groene programma's met impact op welzijn

De onderzoekers concludeerden dat creatieve groene programma’s op voorschrift, opgebouwd rond een combinatie van op kunst en natuur gebaseerde activiteiten, een aanzienlijke impact kunnen hebben op het psychosociale welzijn van volwassenen die gebruikmaken van de geestelijke gezondheidszorg. Musea met parken en tuinen zouden moeten overwegen om, in samenwerking met de geestelijke gezondheidssector, dergelijke programma's te ontwikkelen en te integreren in hun aanbod.

Wilt u meer weten over cultureel erfgoed, geestelijke gezondheid en groene zorg? Tijdens Cultural Heritage for Mental Health op 10 en 11 december 2020 in Museum Dr. Guislain in Gent kunt u tijdens de sessie Green spaces of care kennismaken met een hele reeks praktijkverhalen uit binnen- en buitenland.

Foto: planten van begoniabollen in dagcentrum met vrijwilliger van Sierteeltmuseum Lochristi © Bart De Nil

Bart De Nil