360-gradenvideo en interactieve immersieve storytelling

CC0

360-gradenvideo's geven de kijker een vrij zicht in alle richtingen. Belangrijk is dat noch de cameraman, noch de geluidsman of de regisseur in beeld komt. Daardoor zijn dergelijke films niet zo gemakkelijk te maken en vergen ze een andere aanpak dan  klassieke videoproducties. Als antwoord op deze problemen bestaan er overigens ook 180-gradenfilms. 

Wie een 360-gradenvideo maakt, moet bovendien ook rekening houden met de storytelling. De films zijn namelijk trager omdat de kijker de tijd moet hebben om rond zich heen te kijken. Door gebruik te maken van bepaalde storytellingtechnieken kan u de kijker in een bepaalde richting doen kijken. Een speciale VR-bril maakt de kijkervaring intenser en laat de kijker toe om op een eenvoudige manier rond te kijken. Zonder zo'n bril werkt 360-gradenvideo overigens ook: op YouTube vindt u heel wat 360-gradenvideo's die u perfect kan bekijken zonder bril. Ook met de ErfgoedApp kan u 360-gradenvideo's bekijken met of zonder VR-bril of Cardboard

Zeer geschikt voor erfgoed

360-gradenvideo's zijn zeer geschikt voor erfgoedtoepassingen. Onderstaande filmpjes tonen u een 360-gradenmuseumbezoek, het interieur in een kerk en een interactieve video met acteurs of dansers:

Tom Rumes

Op dinsdag 4 december geeft Tom Rumes, docent Thomas More en producer, een keynote tijdens de FARO-conferentie Erfgoed & immersieve storytelling. Hij zal het hebben over interactieve immersieve storytelling en 360-gradenvideoproductie.

Tom Rumes doceert reeds 20 jaar storytelling en regie aan Thomas More in Mechelen. Vanuit zijn ruime ervaring als producer, regisseur, trainer van journalisten en consultant voor mediabedrijven geeft hij gastcolleges over storytelling, nieuwe mediatrends en videojournalistiek in binnen- en buitenland. Hij is coauteur van het boek How To Story en stond mee aan de wieg van innoverende projecten zoals Jail TV en Brickland.be. De laatste twee jaar heeft hij vooral onderzoek gedaan naar 360-gradenvideo, in het bijzonder rond interactieve immersieve storytelling, productie en distributie.

Foto: CC0

Bram Wiercx