De nieuwe ErfgoedApp, met nieuwe look & feel en heel wat innovaties

ErfgoedApp met nieuw design

Vandaag lanceren we een nieuwe versie van de ErfgoedApp, met heel veel nieuwigheden. De app werd volledig van nul terug opgebouwd en dat is eraan te zien. U kan de app downloaden via Google Play of AppStore.

De nieuwigheden op een rij

De meest opvallende wijziging is het volledig nieuwe design. Op basis van feedback van gebruikers en contentmakers werd de volledige app herdacht. Daarbij is veel aandacht besteed aan de gebruikservaring (UX) en werd geprobeerd alles zo eenvoudig mogelijk te maken.

De focus van de ErfgoedApp ligt nu meer dan ooit op 'informatie bij erfgoed op locatie'. Daarom werd beslist om de ErfgoedKaart te schrappen uit de app. In plaats daarvan is er een overzichtslijst met locaties en routes waar u de app kan gebruiken en hebt u de mogelijkheid om een tour onmiddellijk te downloaden en te starten. Dankzij deze lijst ziet u voortaan in een oogopslag waar u de ErfgoedApp kan gebruiken. De komende dagen en weken worden bovendien heel wat nieuwe tours gelanceerd, waardoor de lijst op korte termijn nog sterk zal uitbreiden. 

Nieuw is ook dat u, eens u een tour hebt gestart, enkel nog informatie te zien krijgt over die tour. De dichtbij-functie toont enkel nog informatie in een straal van 50 meter of dichter. Dichtbij is dus echt dichtbij geworden. De tour die op uw toestel actief is, wordt niet gestoord door andere informatie uit de app. 

Beacons werken nu via autorefresh via de dichtbij. Daardoor is het niet langer nodig om het scherm te vernieuwen om nieuwe informatie te zien. Elke vijf seconden checkt de app of er nieuwe beacons in de buurt zijn en wordt het scherm automatisch geüpdatet.

Met het oog op de uitlening van toestellen zit er nu ook een taalkeuze in de app. Zo kunnen baliemedewerkers eenvoudig de taal wijzigen in de taal van de bezoeker.

Op vraag van en in samenwerking met het nieuwe museum Hof van Busleyden wordt de ErfgoedApp ook beschikbaar in het Spaans. Standaard detecteert de app automatisch de taal van het toestel. 

Op vraag en met sponsoring van het Afrikamuseum werd een audiosync ontwikkeld voor de ErfgoedApp. Dankzij deze functie kan een museum een film laten spelen op een scherm in een tentoonstelling, zonder geluid. Met de ErfgoedApp kan de bezoeker de film scannen en krijgt hij vervolgens het geluid te horen via zijn smartphone. Een zeer eenvoudig te gebruiken tool voor de bezoeker en een mooi staaltje van innovatie van onze Zwitserse technische partner Vidinoti. Deze technologie is nu in bèta beschikbaar voor onze groeiende ErfgoedApp-community van makers

Pionier

Tot slot blijft de ErfgoedApp inzetten op augmented reality. In 2015 waren we een van de pioniers rond erfgoed & augmented reality, en in de afgelopen jaren zijn er heel wat mooie voorbeelden ontstaan uit diverse projecten. Bekijk hier enkele inspirerende voorbeelden.

Zelf aan de slag

Wilt u zelf als museum, erfgoedorganisatie, toeristische dienst of gemeente gebruikmaken van de ErfgoedApp? Schrijf u dan in voor een van de workshops ErfgoedApp, augmented reality & erfgoedbeacons, of ga zelf vandaag nog aan de slag met de ErfgoedApp DIY (Do It Yourself) of de handige tutorial video's.

Enkele afbeeldingen van de nieuwe ErfgoedApp

ErfgoedApp
ErfgoedApp dichtbij
ErfgoedApp overzicht
ErfgoedApp tour downloaden
ErfgoedApp
Scan Augmented Reality
Tour gedownloaden
Informatie
Taalkeuze
Bram Wiercx