Gamefonds stimuleert en ondersteunt game-ontwikkelaars

Gamefonds

In de loop van 2012 werd door Vlaams minister van Media Ingrid Lieten en Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet het Gamefonds in het leven geroepen. Dit Fonds heeft tot doel om de creatie van games door Vlaamse game-ontwikkelaars te stimuleren en financieel te ondersteunen.

Het beheer van het Gamefonds werd toevertrouwd aan het Vlaams Audiovisueel Fonds vzw (VAF), dat veel ervaring heeft met het behandelen van steunaanvragen in de audiovisuele sector.

Het Gamefonds zal games ondersteunen van diverse aard. Er komt een beoordelingscommissie voor serious games gericht op het leerplichtonderwijs, en een andere commissie voor andere serious games en entertainmentgames. Per commissie zullen zes deskundigen zich buigen over de aanvragen en advies uitbrengen aan de Raad van Bestuur van het VAF, die finaal beslist.

Voor serious games gericht op het leerplichtonderwijs, is er een jaarbudget van 200.000 euro voorzien. Voor de andere serious games en entertainmentgames een jaarbudget van 550.000 euro.

Gameprojecten kunnen ingediend worden in een relatief vroeg stadium (aanvraag preproductiesteun voor het uitbouwen van het project) en/of in een productierijper stadium (aanvraag productiesteun voor het realiseren van het project). De aanvrager is het bedrijf dat de game ontwikkelt. Dit moet een rechtspersoon zijn, gevestigd in het Vlaams of Brussels gewest. Cultureel-erfgoedorganisaties die plannen hebben om een game te laten ontwikkelen kunnen samenwerken met een van de Vlaamse of Brusselse gamebedrijven.

In  2013 zal er voor serious games gericht op het leerplichtonderwijs, één indieningsdeadline zijn, tenzij er middelen over zijn om een tweede indieningsdeadline in te lassen. Voor de andere serious games en entertainmentgames zullen er twee deadlines per jaar zijn. De kalender voor 2013 volgt later.

Voor 2012 is er één indieningsdatum voor alle gameprojecten. Deze is voorzien op  8 november 2012.

Meer informatie op de website van het VAF.

Bram Wiercx