Herwerkte erfgoedkaart zet erfgoedorganisaties op de kaart

Erfgoedkaart

Precies vier jaar geleden lanceerde FARO de Erfgoedkaart, de gebruiksvriendelijke referentiedatabank van erfgoedorganisaties en -instellingen in Vlaanderen en Brussel. Vandaag staan zo’n 1.712 organisaties – heel letterlijk – op de kaart. De site steekt na vier jaar in een nieuw kleedje en is vanaf nu te vinden op de eigen website www.erfgoedkaart.be.

Snel en efficiënt erfgoedorganisaties zoeken

Op zoek gaan naar erfgoedorganisaties en -instellingen was nog nooit zo simpel. Zoeken kan niet alleen op naam, maar eveneens op sector en op inhoudelijk thema – van archeologie over figurentheater, heraldiek, volksdevotie en -sporten. Dat maakt van de Erfgoedkaart een compleet en nuttig werkinstrument voor iedereen – studenten, journalisten, erfgoedwerkers, cultuurliefhebbers, enz. – die in cultureel erfgoed geïnteresseerd is. De thematische koppeling kan erfgoedinstellingen helpen om – in de geest van het Cultureel-erfgoeddecreet – organisaties te vinden waarmee ze kunnen samenwerken. Per record is er een korte omschrijving, de coördinaten, het logo, een link naar de collectie en de sociale mediakanalen (waar aanwezig) voorzien.

Plaats de Erfgoedkaart op je eigen website

Iedereen die dat wil, kan de kaart zelf integreren in de eigen website of blog. Tientallen organisaties hebben dit reeds gedaan. De embedcode vindt u rechts bovenaan onder de 'share/delen'-knop.

Update van organisatiegegevens

Samen met de lancering loopt er ook een update van organisatiegegevens. Alle organisaties hebben een mail ontvangen met een unieke link naar een formulier waar ze de organisatiegegevens kunnen aanvullen of verbeteren. We hopen dat heel wat organisaties ook gebruik maken van de mogelijkheid om een logo of foto te uploaden en een link naar hun socialemediakanalen en/of hun collectie of publicatie toe te voegen. Hoe rijker de aangeboden informatie, hoe interessanter de Erfgoedkaart wordt voor de gebruikers.

Bram Wiercx