MuseumNext Digital Summit: samen onze digitale skills opkrikken

Fast forward. Foto: Luca Florio via Flickr.com, CC BY-SA 2.0

Ook conferenties moeten zichzelf dezer dagen heruitvinden. Een innovatief en toonaangevend evenement als MuseumNext, dat inzet op de toekomst van musea, bleef alvast niet bij de pakken neerzitten. 

MuseumNext organiseert deze week een heuse Digital Summit, met een interessant vijfdaags programma. Wie wil en tijd heeft, kan ervoor kiezen om live vanuit zijn of haar (thuis)werkplek aanwezig te zijn. Voor wie alles later nog eens rustig wil (her)bekijken, is er het aanbod on demand.  

MuseumNext Digital Summit

Omdat de toekomst van musea en ons erfgoed ons bijzonder nauw aan het hart ligt, besloot FARO om niet één ticket te kopen maar onmiddellijk een groepsticket te voorzien voor de hele organisatie. Deze week volgen we de conferentie dus met heel wat collega's. Het doel? Inzichten en ervaringen opdoen die we later kunnen delen met de hele erfgoedsector. 

Digitale skills opkrikken bij iedereen

De tijd dat ICT'ers en digitale leiders alles voor ons oplossen, is al geruime tijd definitief voorbij. Dergelijke profielen zijn u eenmaal schaars en vaak overbevraagd. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen de digitale evoluties omarmt en dat we samen onze digitale skills verhogen.

Met de ErfgoedApp zetten we hier al langer op in, en leiden we erfgoedmedewerkers op om aan de slag te gaan met hun erfgoed. Dat doen we via een laagdrempelige en eenvoudige software en met de nodige hands-onondersteuning. Met succes, want de erfgoedsector zette het voorbije jaar massaal in op de ErfgoedApp: het aantal tours verdubbelde. Omdat de tours gemaakt worden door collega's die dicht bij het erfgoed staan, zijn de tours creatief, betekenisvol en interessant. Geen technologische hocus pocus dus, maar een meerwaarde voor de bezoeker en een evolutie die rekening houdt met de doelgroep van het museum of de erfgoedorganisatie. 

Blijven innoveren

Niet alleen in het digitale domein zijn er het afgelopen jaar grote stappen gezet. De conferentie MuseumNext gaat veel breder. We hopen de komende dagen en weken met u enkele interessante inzichten te delen over hoe musea wereldwijd blijven innoveren.

Foto: Fast forward. Luca Florio via Flickr.com, CC BY-SA 2.0

Bram Wiercx