Nieuwe update ErfgoedApp brengt veel nieuwigheden

Nieuwe update ErfgoedApp brengt veel nieuwigheden

We beleven met z'n allen bijzonder vreemde tijden. Musea en erfgoedorganisaties zijn gesloten, wie toch even een frisse neus wil halen mag dat enkel doen voor noodzakelijke verplaatsingen in de buurt. Veel museum- en erfgoedmedewerkers werken thuis. Daardoor heeft FARO beslist om de lang geplande update van de ErfgoedApp samen met een nieuwe ErfgoedApp DIY actief te zetten.

Deze update is er vooral voor onze groeiende community van 600 enthousiaste makers die verhalen ontwikkelen voor de ErfgoedApp. Zo kunnen we samen inzetten op nieuwe uitdagingen, wat die ook zullen zijn. De ErfgoedApp wil hierbij alvast helpen met functies als 'Bring your own device', erfgoedroutes, outdoor spelactiviteiten in familiaal verband en slimme integraties voor een contactloos tentoonstellingsbezoek. 

Ontdek alle nieuwigheden

Nieuwe ErfgoedApp DIY

Als gevolg van de maatregelen omtrent het coronavirus kunnen meerdere workshops ErfgoedApp dit voorjaar niet doorgaan.  Daarom zetten we volop in op zelfstudie. De vorige versie van de ErfgoedApp DIY-handleiding had door alle nieuwigheden een update nodig. Vandaag lanceren we een nieuwe handleiding. Niet in pdf zoals u van ons gewend was, maar online, zodat we de handleiding voortdurend en eenvoudig kunnen blijven aanpassen. Starten met de ErfgoedApp was nog nooit zo gemakkelijk! Vraag een login, ga van start en leer alles zelf aan de hand van eenvoudige stappenplannen en tutorialfilms. Ontdek de vernieuwde ErfgoedApp DIY online.

Gamification en spelen met de ErfgoedApp
Krijg een beloning met de ErfgoedApp

'Gamification' biedt mogelijkheden voor erfgoedspelen en leuke zoektochten

Dankzij de steun van de vijf West-Vlaamse erfgoedcellen biedt de ErfgoedApp voortaan nieuwe mogelijkheden om leuke spelen te maken voor klein en groot. We sommen de mogelijkheden even op:

  • Wie bij zijn of haar tour de optie 'gamification' activeert, kan door punten te geven spelers motiveren om bepaalde opdrachten te doen of te zoeken. Haalt de speler voldoende punten, dan kunt u zelfs een prijs geven. We hopen op een speelse zomer!
  • U kunt nu ook een tour maken waarbij niet alle gps-punten onmiddellijk zichtbaar zijn. Wandelt een bezoeker tot punt x, dan krijgt hij of zij pas bij aankomst op dat punt het volgende gps-punt op de kaart te zien. Dat maakt het spel alleen maar spannender.

Gps-notificaties maken erfgoedroutes nog eenvoudiger

Wanneer u een erfgoedroute of een spel met gps-punten downloadt, vraagt de app voortaan of hij u een bericht mag sturen als u op een nieuw punt aankomt (POI). Op die manier kunt u uw smartphone in uw zak stoppen, terwijl de app op de achtergrond actief blijft en de gps blijft volgen. Deze functie is bijzonder handig bij fietstochten. Wanneer u de tour sluit, stopt ook de gps-notificatie. 

Het keypad gebruiken en werken met nummers om informatie te openen

Soms kan het handig zijn om naast beacons of scan gebruik te maken van nummers om informatie te starten, bv. om meer informatie te bekijken in een vitrine met veel kleine objecten die moeilijk scanbaar zijn. U kunt deze functie eenvoudig gebruiken door bij tour de functie 'Keypad' aan te zetten.

De ErfgoedApp voor huur- en leentoestellen biedt de mogelijkheid om enkel het keypad te tonen, zonder andere knoppen. 

Keypad gebruiken met de ErfgoedApp
Keypad gebruiken met de ErfgoedApp

Voice-over voor blinden en slechtzienden

Met de steun van het museum Hof Van Busleyden en Toerisme Vlaanderen ontwikkelden we een voice-over voor de ErfgoedApp. De volledige interface van de app werd aangepast en ook de AudioPlayer kunt u nu met een voice-over gebruiken. Deze voice-over is vanaf nu beschikbaar voor iedereen die wil inzetten op toegankelijkheid van tentoonstellingen.

ErfgoedApp voor erfgoed en toeristische informatieborden

Nieuw en binnenkort te testen op enkele locaties: de ErfgoedApp als digitaal verlengstuk van een erfgoedbord of toeristisch infobord. Hoe kan een bezoeker met deze nieuwe functie aan de slag? Heel eenvoudig: hij of zij downloadt de ErfgoedApp en opent die. Op basis van de locatie krijgt hij of zij via een eenmalige pop-up en via de 'Dichtbij'-functie informatie te zien. Bezoekers hoeven dus geen tour te downloaden of een QR-code te gebruiken. Meer info.

Downloadstatistieken bij uw tour

Vanaf nu kunt u bij uw tour de tourstatistieken bekijken. Zo kunt u zien hoeveel keer een tour gedownload is. Uiteraard kunt u ook nog steeds per content-item de individuele statistieken bekijken. De statistieken zijn nieuw sinds de laatste update van de ErfgoedApp, de kans is dus groot dat ze voor uw tour nog leeg zijn. 

De ErfgoedApp manager / V-director kreeg een makeover

ErfgoedApp manager / V-director


De content-list in de ErfgoedApp manager kreeg een niew overzichtelijk design. Informatie wordt nu nog beter weergegeven en is sneller raadpleegbaar. 

Ondersteuning voor ARKit, ARCore, 3D en Sketchfab

De ErfgoedApp blijft innoveren. Als pionier in augmented reality voegen we ondersteuning voor ARKit en ARCore toe, met dank aan onze Zwitserse technologiepartner Vidinoti. Bekijk onderstaande video of lees in de ErfgoedApp DIY hoe het werkt.


 

Bram Wiercx