Open Data in het Rijksmuseum, want de rijkscollectie is van iedereen

Het Nederlandse Rijksmuseum biedt sinds november 2011 zo'n 111.000 objecten vrij aan als open data. Het gaat om metadata en hogeresolutiebeelden (300 dpi) waaruit blijkt dat men duidelijk kiest voor kwaliteit en waardoor applicatieontwikkelaars met deze data zeer kwalitatieve apps kunnen bouwen.

Dit laatste is toch wel opmerkelijk omdat de meeste erfgoedinstellingen enkel lageresolutiebeelden (72 dpi) aanbieden op internet of hun beelden proberen te beschermen voor download. Auteursrechtelijk is er trouwens geen probleem omdat de volledige dataset van voor 1870 dateert. Met het openstellen van deze collectie wil het Rijksmuseum zijn missie bereiken en op deze manier de collectie nog toegankelijker maken en dichter bij het publiek brengen. Vanaf nu kunnen hackers, bouwers, ontwerpers en creatievelingen met deze data vrij aan de slag. Via de website www.rijksmuseum.nl/api kunnen ze na eenvoudige registratie de volledige dataset in xml downloaden. Het gaat hier om een maandelijkse geüpdatete xml-export van de collectiedatabase van het museum. Sinds de start werd de dataset zo'n 250 keer gedownload. Een overzicht van zo'n 20 applicaties die reeds ontwikkeld werden zijn te bekijken via de api website. Er is trouwens niet alleen interesse vanuit Nederland. Volgens Lizzy Jongma, datamanager van het Rijksmuseum, gaan internationeel steeds meer ontwikkelaars aan de slag met de data van het museum.

Creatievelingen zijn trouwens al een tijd op zoek naar rijke en mooie datasets (die erfgoedinstellingen bezitten) om apps mee te bouwen. Een tijdje geleden verklaarde eurocommissaris Neelie Kroes nog dat Open Data een goudmijn is. Ze werkt aan een richtlijn om overheidsinformatie (maar ook bibliotheken, musea en archieven komen in het vizier) nog meer open te stellen voor hergebruik (ook commercieel). Deze maand nog kondigde Europeana.eu aan dat het alle metadata van naar schatting 20 miljoen objecten in hun databank vrijgeeft onder een Creative Commons CC0 Public Domain Dedication. Dit betekent dat de metadata kan gebruikt worden voor elk creatief, educatief of commercieel doel, zonder beperkingen. 
 
Ook in Vlaanderen begint er iets te bewegen in de cultuursector. Vorige week zaten enkele organisaties (waaronder FARO, PACKED, Creative Commons België en de Open Knowledge Foundation) samen rond een initatief over open cultuurdata naar Nederlands voorbeeld opencultuurdata.nl. Vanuit de overheid is er reeds het platform http://data.gov.be/ maar hier is voorlopig nog niet veel kwalitatieve cultureel-erfgoedinformatie op te vinden.
 

Bram Wiercx