Open-source software voor de website van uw organisatie

afbeelding open sourceEen nieuwe website wordt meestal modulair opgebouwd op maat van de klant. Achter deze website zit dan een CMS (Content Management System) om de website zonder technische kennis te kunnen beheren. Naargelang de behoeften van de klant worden extra modules voorzien (bv. e-commerce, foto- en inschrijvingsmodules).
In de loop der jaren hebben heel wat webdesignbedrijven hun eigen CMS en modules geschreven. Klanten kunnen deze CMS en extra modules dan gebruiken voor een eenmalige opstartkost en een jaarlijkse onderhoudskost. De webdesignbedrijven kunnen de programmatiekosten spreiden over meerdere klanten en dit zorgt dan voor een win-win situatie.

De technologie gaat echter razendsnel, voor webdesignbedrijven is het niet altijd mogelijk om alle modules die klanten willen aan een betaalbare prijs te programmeren. Sommige vragen zijn zo specifiek waardoor de kosten niet kunnen gedeeld worden over meerdere klanten. Meestal moet de klant dan zelf opdraaien voor de volledige kostprijs van de extra module. Daarom kiezen webdesignbedrijven meer en meer voor een wereldwijde aanpak. Bedrijven en individuen gaan wereldwijd binnen open-source projecten samenwerken aan een gezamenlijke programmatie van CMS en modules. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn het drupal (Wat is drupal?) en het joomla-project. Door wereldwijd samen te werken, bespaart men kosten en kan men toch een zeer ruim aanbod modules aanbieden. Bedrijven specialiseren zich dan in een bepaalde open-source CMS en adviseren de klant bij de keuze van de juiste modules en het op maat aanpassen van de CMS en de modules.

Bij het gebruik van open-source software is het belangrijk om deze software up to date te houden. Omdat de code vrij te gebruiken en te downloaden is, kunnen hackers misbruik maken van bugs in de software. Hostingbedrijven verwachten dit ook van hun klanten en kunnen websites offline plaatsen omdat ze niet geüpdated zijn en hierdoor een bedreiging vormen voor de goede werking van hun servers of het internet. Door een onderhoudscontract af te sluiten zorgt de webdesignfirma hiervoor.

Vanuit het oogpunt van de klant heeft het gebruik van open-source enkele voordelen. Zo is de keuze voor één bedrijf niet langer een definitieve keuze. Wanneer het webdesignbedrijf failliet gaat of men niet meer tevreden is van de service of de prijs, kan men overschakelen naar een ander bedrijf. De code van de website is open-source en dus vrij mee te nemen. Indien het bedrijf de standaarden bij het bouwen van de website respecteerde, kan een ander bedrijf mits een inwerkperiode de website verder onderhouden en uitbreiden. Wanneer de website onafhankelijk gehost is vergemakkelijkt dit de overdracht.
Een tweede voordeel voor de klant bij de keuze van open-source is dat bij de grote open-source projecten wekelijks nieuwe modules gelanceerd worden. U hebt dus steeds de mogelijkheid om gebruik te maken van de laatste nieuwe technologie. Ook al hebt u deze technologie niet echt nodig op het ogenblik, toch geeft dit een gerust gevoel voor de toekomst.

Het bouwen van open-source websites blijft vakwerk. Een bedrijf dat hiermee voldoende ervaring heeft is geen overbodige luxe. Wanneer men fouten maakt bij het opzetten van het project is het niet altijd eenvoudig om dit later nog te corrigeren. Een goede analyse aan het begin van het webproject is wenselijk. De firma moet erover waken dat de keuze voor bepaalde modules en technologieën de toekomst van uw website niet beïnvloedt!

Tot slot enkele voorbeelden van websites die gebruikmaken van een open-source CMS (Drupal): Oxfam, Studio Brussel, Yahoo, Nike, Greenpeace, MTV, Nokia en FARO (lees meer over FAROnet). Meer referenties op de website van Dries Buytaert.

P.S. Je kan een reactie/aanvulling plaatsen onder dit artikel...

Bram Wiercx