Werk mee aan de GR12-erfgoedroute in de ErfgoedApp

GR-label. Trougnouf (Benoit Brummer) via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

U bent ze vast wel al eens tegengekomen tijdens een wandeling: de rode en witte strepen van de GR of de Grote Routepaden. Al in 1947 werd in Frankrijk begonnen aan de uitbouw van een netwerk van langeafstandswandelpaden. Enkele jaren later trokken enkele enthousiaste wandelaars de GR5 door tot in Wallonië en deden de karakteristieke tekens ook in België hun intrede. In 1977 ontstond Grote Routepaden vzw, dat sindsdien in Vlaanderen het GR-netwerk uitbouwt en beheert.

Grote Routepaden slaat nu de handen in elkaar met FARO om de GR 12 op te nemen in de ErfgoedApp. Dit langeafstandspad van Amsterdam tot Parijs loopt voor zo’n 200 km door Vlaanderen en Brussel en passeert daarbij heel wat interessante erfgoedplekken. Bedoeling is dat wandelaars in de toekomst via de ErfgoedApp een melding krijgen wanneer ze aan een bijzondere plaats voorbijkomen. Ze kunnen er vervolgens boeiende erfgoedverhalen beluisteren.

Oproep: werk mee!

Kent u of hebt u interessante verhalen, oude foto’s, archiefmateriaal of audio- en videofragmenten van speciale plekken langs de GR 12? Stuur uw tips dan naar gr12@erfgoedapp.be! Wie weet verschijnt uw erfgoedverhaal wel in de ErfgoedApp én in de nieuwe topogids van de GR 12. 

FARO werkt de komende weken aan een uniforme vormgeving en redactierichtlijnen voor langeafstandsroutes. Daarmee kunnen erfgoedorganisaties, toeristische diensten en cultuur- en erfgoeddiensten van gemeentes waar een route passeert samenwerken aan deze route.

Foto: GR-label. Trougnouf (Benoit Brummer) via Wikimedia CommonsCC BY-SA 4.0

Bram Wiercx