Workshop CollectiveAccess, opensourcesoftware voor het ontsluiten en beheren van collecties 12 mei @ FARO

Website CollectiveAccess

De workshop is volzet, er zijn 100 inschrijvingen.

CollectiveAccess is opensourcesoftware voor het ontsluiten en beheren van collecties van musea, archieven en allerlei digitale collecties. Het project ging enkele jaren geleden van start en zal dit jaar de eerste officiële versie (1.0) van het softwarepakket uitbrengen. Tot op vandaag zijn er zo'n zestig organisaties wereldwijd die de software gebruiken. In Vlaanderen zijn er op dit ogenblik zeven organisaties die recent gekozen hebben voor CollectiveAccess en heel wat organisaties die met heel veel interesse de ontwikkelingen volgen. CollectiveAccess is volledig webgebaseerd en ondersteunt verschillende metadatastandaarden en externe databronnen en services. Enkele trefwoorden die de kracht van CollectiveAccess omschrijven: meertalig, flexibel aanpasbaar, gratis, krachtige viewer, verschillende formaten (.jpg, tif, png...), 100% online, enz.

Deze workshop wil u een beeld geven van de mogelijkheden van CollectiveAccess en verduidelijken hoe u een dergelijk systeem kan implementeren en opzetten voor uw organisatie. Speciaal voor deze workshop komt Seth Kaufman, de bezieler van het project, overgevlogen vanuit Amerika. Buiten een interessant programma van presentaties voorzien we heel wat tijd voor vragen en het uitwisselen van ervaringen.

Deze workshop is een initiatief van ULB en FARO. De Université Libre de Bruxelles is één van de partners in het project en werkt mee aan het metadataschema van CollectiveAccess. Bij FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed loopt er in 2009-2010 het pilootproject 'CollectiveAccess & cloud hosting'.  

Programma

  • Verwelkoming
  • Digitalisering en metadata, prof. Seth Van Hooland, departement Informatie- en Communicatie ULB
  • CollectiveAccess versie 1.0, Seth Kaufman, projectleider CollectiveAccess / manager Wirl-i-Gig
  • CollectiveAccess & cloud hosting, Bram Wiercx, informatiemanager FARO
  • Vragen
  • Receptie met faro

Praktisch

12 mei 2010, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, Priemstraat 51, 1000 Brussel. De workshop start om 13.30 uur, het einde is voorzien rond 16 uur.

Deelname aan de workshop is gratis. Inschrijven is verplicht via de FARO Kalender, het aantal plaatsen is beperkt.

Bram Wiercx
e-cultuur
collectie-ontsluiting
open source
musea
ict
OpenCollection
open-source
FARO Update
digitaliseren
digitalisering
CollectiveAccess
archief
open software