Ambachtelijk vakmanschap van speculoos op de inventaris immaterieel cultureel erfgoed Brussel

Ambachtelijk vervaardigde speculoos © erfgoed.brussels

Bruine suiker, bloem, boter en een zorgvuldig uitgekozen kruidenselectie, meer is er niet nodig om speculoos te maken. Toch zijn er nog maar enkele tientallen bakkers in Brussel die het koekje op een ambachtelijke manier vervaardigen. Voldoende reden voor de gemeenschap om de erkenning te vragen.

De aanvraag om speculoos en de ambachtelijke vervaardiging ervan op te nemen in de inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed werd gedragen door Maison Dandoy, de wereldbekende Brusselse koekjesfabrikant die sinds 1828 actief is, en de vzw Tartine et Boterham. Deze vzw groepeert artisanale koekjesmakers, zoals Serge Goossens uit Sint-Pieters-Woluwe. "Onze traditie verdwijnt stilaan, dat is spijtig. Daarom is deze erkenning belangrijk. Tradities en ambacht zijn voor mij belangrijker dan winst maken," aldus Goossens op de VRT NWS-website.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en erfgoed

Als gevolg van de zesde staatshervorming is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) sinds 1 juli 2014 bevoegd voor het roerend en immaterieel cultureel erfgoed op zijn grondgebied. Elementen die voordien al als immaterieel cultureel erfgoed erkend waren door de Fédération Wallonie-Bruxelles en/of door de Vlaamse Gemeenschap, werden overgenomen, zoals de Belgische frietkotcultuur. Ontdek hier meer over de elementen op de inventaris van Brussel.

Samen met de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap rolt het BHG een beleid uit rond immaterieel erfgoed.

Foto: ambachtelijk vervaardigde speculoos © erfgoed.brussels

Elien Doesselaere