Het luisteren meer dan waard: zeven erfgoedpodcasts

Vrouw luistert naar podcast op gsm

Podcasts zijn hot and happening. Om u te gidsen door het gigantische aanbod, maakten de FARO-medewerkers van hun hart een steen en kozen ze hun favoriete podcast. Met erfgoed als rode draad, natuurlijk! 

Het geheim van Wijsman

Het Geheim van Wijsman

Coördinator vorming en advies Jacqueline tipt Het geheim van Wijsman: “Op oudejaarsavond 1921 komt de Amsterdamse advocaat Jacques Wijsman met de trein aan in Den Haag. Het is te zeggen: zijn lichaam komt aan, onderweg is de beste man vermoord. Het Nationaal Archief in Nederland bewaart alle processtukken en de kogels die zijn lijf doorzeefden."

"Honderd jaar later gaan een radiomaker en een archivaris samen op onderzoek uit. Waarom werd Wijsman vermoord? Hoeveel ophef maakte deze zaak in de pers? En wat had de advocaat te verbergen?"

"De spannende true crime podcast neemt de luisteraar mee in het archief en langs de onvertelde verhalen van de LGBTQ+ gemeenschap in het Amsterdam van 1920. Ik vond het spannend, ontroerend en vooral: heel interessant. En het allerleukste vond ik nog het moordlied dat voor deze zaak gemaakt is en dat voor de gelegenheid opnieuw wordt gespeeld.”

Buiten de Krijtlijnen

Buiten de krijtlijnen

Collega Hildegarde, adviseur educatie, gaat voor Buiten de Krijtlijnen: “De podcast Buiten de Krijtlijnen is een absolute aanrader. Elke aflevering loodst u door de onderwijsactualiteit en geeft inzicht in de vele uitdagingen waar het onderwijs voor staat. U hoeft zelf geen leerkracht of schooldirecteur te zijn om uit de vele boeiende interviews stof en inspiratie te halen. Er komen thema’s aan bod die relevant zijn voor iederéén die professioneel bezig is met educatie, zoals dekolonisatie."

"De maker van Buiten de Krijtlijnen, Rinke Van Hoeck, zou normaliter het Groot Onderhoud van FARO in mei hebben gepresenteerd. Zo had ook het erfgoedveld met hem kunnen kennismaken. Helaas kon het Groot Onderhoud door een nationale staking niet plaatsvinden. Bij deze krijg ik alsnog de gelegenheid om u te attenderen op zijn mooie podcastreeks!”

Revolusi

Revolusi podcast

Anne, adviseur lokaal en regionaal erfgoed, luisterde ongelooflijk geboeid naar Revolusi"Ter voorbereiding van zijn boek Revolusi dook David Van Reybrouck gedurende vijf jaar in de archieven. Ondertussen nam hij ook interviews af met getuigen in Nederland en Indonesië. Een documentaire én podcast volgden. De vijf afleveringen van telkens ca. een uur vervelen geen moment! Van Reybrouck is een rasschrijver, maar evengoed een meesterverteller. Op meeslepende wijze neemt hij u bijna letterlijk mee naar het Indonesië van toen en naar zijn inwoners, waarbij hij de koloniale geschiedenis vanuit meerdere perspectieven uit de doeken doet. Een tour de force!"  

Zaad Zonder Naam

Zaad zonder naam: podcast

Adviseur archieven en erfgoedbibliotheken Jelena gaat voor Zaad Zonder Naam: "De begindagen van de spermabank in België: dat is het onderwerp van deze podcast, gebaseerd op het onderzoek en boek van Tinne Claes. Het is een thema dat de laatste jaren steeds meer onder de aandacht komt, omdat donorkinderen via DNA steeds meer op zoek (kunnen) gaan naar hun biologische vader. Deze podcast is geen klassieke hervertelling van het boek, maar laat net de verschillende ‘actoren’ aan het woord: u hoort een spermadokter, wensmoeder, donor en donorkind. Zo hoor je als luisteraar wat de spermabank voor hen betekende. Warm aanbevolen!"

Het leven van Beethoven

Het leven van Beethoven: podcast

Roel, coördinator communicatie, krijgt geen genoeg van Het leven van Beethoven"Radiozender Klara presenteert met grote regelmaat boeiende podcasts. Als ik er eentje moet kiezen, dan ga ik voor Het leven van Beethoven. Dirigent, musicoloog en Beethoven-expert Jan Caeyers' boek dat de naam van de componist draagt, krijgt zo niet alleen een mooie ‘vertaling’, maar ook een extra dimensie, door het rijkelijke gebruik van muziekfragmenten."

Akte: Raubkunst?

Akte: Raubkunst - podcast

Collega Henrike, projectmedewerker internationalisering, kiest Akte: Raubkunst?"Roofkunst, restitutie, en alles wat daarmee gepaard gaat, is een hot topic op dit moment, ook in Duitsland. 
Journaliste en activiste Helen Fares, zelf van Syrische afkomst, benadert het thema op een frisse, persoonlijke manier. De zes afleveringen behandelen telkens een object uit een Duits museum waarover zij zich vragen stelt, bijvoorbeeld over de herkomst en de manier waarop het object in Europa is belandt. Nefertiti, de Benin-Bronzen en een paneel uit Afghanistan passeren o.a. de revue."

"Het is duidelijk dat deze onderhoudende podcast op grondig onderzoek steunt. Fares laat ook altijd mensen uit de herkomstgemeenschap van het object aan het woord. Het extraatje? U frist u er uw Duits mee op!" 

Waarom willen we uitgestorven diersoorten weer tot leven wekken?

DS Vandaag

Collega Monique, adviseur musea en museografie, raadt Waarom willen we uitgestorven diersoorten weer tot leven wekken? aan, een aflevering in de reeks DS Vandaag. "De Tasmaanse tijger, of buidelwolf, is vandaag enkel nog te bezichtigen in musea, o.a. in het GUM in Gent. Het toproofdier van Tasmanië is uitgestorven sinds het begin van de 20e eeuw, doordat de mens er massaal op jaagde."

"Wat ik zo interessant vind aan deze podcast zijn de verschillende standpunten die erin aan bod komen. Hij raakt thema’s aan als biodiversiteit, ethisch verantwoord handelen, conservering, sponsoring en zelfs klimaatverandering."

"Met andere woorden: immens veel stof om over te reflecteren! En uiteraard brengen de makers een boeiend verhaal van een dier dat tot de verbeelding spreekt en inmiddels mythische proporties heeft aangenomen. Eentje waarvan ikzelf al heel lang ‘fan’ ben. Als kers op de taart sluit deze podcast ook perfect aan bij 'Beestig', het thema van Erfgoeddag 2023!"
 

Foto: Anna Tarazevich via Pexels

Elien Doesselaere