Hoe komt de vijfjarige Emma aan schoenmaat 168? Een podcast

Reus Emma op stap  © Siegfried Desmet

Het tweede seizoen van Erfgoedmysteries, een podcast van erfgoed zuidwest en de IOED Leiedal, trapt af met het verhaal over Emma, de nieuwe stadsreus van Kortrijk.

Van erfgoedcafé naar podcast

Op de vraag "Waarom een podcast?", antwoordt Lieze Neyts, erfgoedconsulent publiek bij erfgoed zuidwest: "Erfgoed zuidwest en de intergemeentelijke erfgoeddienst van de intercommunale Leiedal organiseren jaarlijks een Erfgoedcafé. Dat mag u gerust letterlijk nemen, want tussen pot en pint ontmoeten mensen elkaar en luisteren ze naar inspirerende verhalen. Zoals in zovele andere gevallen, stak corona ook hier een stokje voor. Omdat we inspirerende verhalen van sterke vertellers wilden blijven delen, riepen we de podcast Erfgoedmysteries in het leven. Elke aflevering bouwen we op rond een mysterie dat we willen oplossen."

Intussen is de podcast al aan zijn tweede seizoen toe. In de eerste aflevering is reporter Marieke De Maré te gast bij Bolwerk, een culturele vrijhaven in Kortrijk. Ze ontmoet er Ruben en Servaas van Bolwerk, Frea van Histories én 'kleine' Emma. Reus Emma torent met haar 5m10 boven het gezelschap uit. Deze aflevering neemt u mee naar de wondere wereld van de reuzen. De reuzencultuur wordt in Vlaanderen - letterlijk en figuurlijk - gedragen door heel wat vrijwilligers. Geboren in Bolwerk, zette reuzenkind Emma in 2018 haar eerste voorzichtige stapjes door de Kortrijkse straten. Kleine Emma staat symbool voor een gemeenschap: een groep mensen staat achter de reus en verzorgt haar.

Maar zo'n podcast, die staat er toch niet in een-twee-drie? Lieze: "Achter de podcast staat een klein team, samengesteld uit medewerkers van zowel de erfgoedcel als de IOED. Hun eerste werk? Het opstellen van een longlist van mogelijke onderwerpen, die nog steeds aangroeit. Wij vullen die aan, maar ook uit de verschillende oproepen, zowel naar cultuur- en erfgoedwerkers uit de regio als naar onze brede achterban, kwam heel wat waardevols. Na de nodige research selecteren we de uiteindelijke onderwerpen. We zetten de verhaallijnen uit en beslissen welke aspecten zeker aan bod moeten komen. Vervolgens komt Marieke De Maré in beeld. Zij trekt voor ons op pad, is zowel reporter als degene die de podcast uiteindelijk monteert. Ze krijgt van ons een briefing: welk verhaal willen we brengen? Wat moet er zeker aan bod komen? We houden het bewust beperkt. De sterkte van de podcast zit erin dat Marieke het verhaal tijdens het gesprek zelf ontdekt. Daarnaast maken we de afspraken voor de opnamedag, maar we zijn zelf niet aanwezig. Na de opnames herleidt Marieke enkele uren tot een verhaal van 20 minuten. Geen sinecure!"

Zin om zelf aan de slag te gaan met een podcast?

Als afsluiter geeft Lieze Neyts ons nog enkele gouden tips die erfgoed zuidwest zelf ondervond tijdens het proces:

  • "Ken uw sterktes, maar ook uw zwaktes. We kozen ervoor om zowel de opnames als de montage volledig uit te besteden. Die zaken vereisen toch specifieke vaardigheden die niemand van ons in huis had. Door zelf het nodige onderzoek te doen en de onderwerpen uit te kiezen, houden we wel de inhoudelijke touwtjes in handen.
  • Vrijheid, blijheid. We leggen niet van a tot z vast hoe een aflevering er moet uitzien. Onze reporter geven we bewust veel autonomie en vrijheid, zo krijgen we een authentiek verhaal. Soms komt tijdens het gesprek een aspect naar boven waar we zelf, met onze erfgoedbril op, niet aan dachten. Dan is het fijn dat Marieke daar dieper op kan doorgaan.
  • Enthousiasme is aanstekelijk. Ga op zoek naar enthousiaste en vlotte vertellers, dat komt het uiteindelijke product alleen maar ten goede.
  • Location, location, location. De opnames gebeuren steeds op locatie. Ook in een audioverhaal maakt de locatie ontegensprekelijk deel uit van een dynamisch verhaal."

Stap mee in de voetsporen van de reus!

Luister naar de podcast via

... of via uw favoriete podcastapp!

Foto: Reus Emma op stap © Siegfried Desmet

Elien Doesselaere