Online infosessie over beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject

Jenever en likeur stoken volgens 19e-eeuwse principes: een meester-leerlingtraject in het Jenevermuseum in Hasselt. Foto: Kobe Vanderzande

Eind april lanceerde de minister van Cultuur officieel een nieuwe beursoproep voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Een beurs voor het doorgeven van vakmanschap dient als financiële ondersteuning voor vakmensen die een of meerdere leerlingen een aantal maanden (max. twee jaar) in de leer neemt(en) om hem en/of haar de knepen van het vak te leren. Via de meester-leerlingbeurzen wil de minister vakmensen de kans geven om intensief samen te werken met een of meerdere leerlingen om zo hun kennis en kunde door te geven aan het talent van de toekomst. Meester en leerling(en) vormen een partnerschap en ontvangen samen de beurs.

Vakmanschap is een breed begrip: het kan gaan om ambachten, maar ook om toegepaste kunsten, podiumkunsten, vertel- of muzikale tradities, instrumentenbouw en zoveel meer. 

Wilt u weten of u kans maakt op een beurs, als meester of als leerling? Houd dan dinsdag 11 mei 2021 van 19.30 tot 21.30 uur vrij in uw agenda. Tijdens de online infosessie komt u alles te weten over het nieuwe reglement en de aanvraagprocedure. Inschrijven doet u via deze link.

Benieuwd hoe een beurstraject er kan uitzien? Lees Borgen voor morgen: vakmanschap doorgeven in meester-leerlingtrajecten en ontdek enkele inspirerende avonturen van meesters en leerlingen die in 2019 en 2020 samen aan de slag gingen. 

Download hier de infographic over de beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject.

Bron: 'Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject', Departement Cultuur, Jeugd en Media

Foto: Jenever en likeur stoken volgens 19e-eeuwse principes: een meester-leerlingtraject in het Jenevermuseum in Hasselt. Foto: Kobe Vanderzande

Elien Doesselaere