Over kaartspelen, speculaas en openingsdansen

Begijnen met geweven rok, Musea Turnhout

Er is veel geëxperimenteerd de afgelopen weken. Erfgoedorganisaties kwamen uit hun kot met creatieve initiatieven allerhande. Ook immaterieel erfgoed biedt musea, en dus ook u, heel wat handvatten om in deze periode inventief aan de slag te gaan. 

Vergeten kaartspelletjes & DIY in Turnhout

De musea in Turnhout, het Taxandriamuseum, het Nationaal Museum van de Speelkaart en het Begijnhofmuseum, schoten eind maart uit de startblokken met een goedgevuld programma, gebaseerd op vier pijlers: 

  • creatief met de collectie,
  • verhalen en objecten,
  • activiteiten en uitdagingen,
  • vergeten kaartspelletjes.

Met zowel verdiepende inhoud als creatieve uitdagingen bieden ze voor ieder wat wils. Zo trekken ze onder meer de kaart van zogenaamde vergeten kaartspelletjes. Iedere week vindt u via hun website de spelregels van een ander ‘vergeten’ kaartspel. Zin in iets nieuws? Haal uw hart op met spelletjes als Paniek Boerderij, Verliezer wint of Kaalkop.

Bent u toch eerder een creatief type? Ook hier bieden de musea soelaas met DIY-filmpjes waarbij een educatief medewerker u bijvoorbeeld leert weven met katoen en papier.

Lore Cambré, participatie- en communicatiemedewerker, stipt aan dat deze werking in lockdown de medewerkers anders naar de collecties doet kijken: Welke werken en objecten zijn goed toepasbaar op de #tussenkunstenquarantaine-challenge? Welke bijzondere objecten geven hun functie niet onmiddellijk weg zodat we er een raadsel van kunnen maken? Iedere medewerker draagt vanuit zijn of haar expertise een steentje bij. De educatief medewerker bijvoorbeeld maakt met haar kinderen filmpjes van museumworkshops die makkelijk thuis uit te voeren zijn. Teamwork is meer dan ooit van belang, maar dan vanop afstand!"

Bakworkshops door het Bakkerijmuseum

Ook in Veurne gooiden ze het roer om en gaan ze volop voor een digitale werking. Hun website en sociale media zijn daarbij de belangrijkste instrumenten. Het museum brengt de online collectie voor het voetlicht via o.a. thematische expo’s op Erfgoedinzicht en zet stevig in op workshops via YouTube. Vooral deze actie slaat aan bij het publiek. Zo kunt u speculaas leren bakken en vindt u er het recept voor de ‘echte’ Veurnse kletskoppen.  

Educatief medewerker Nele Behaeghel is enthousiast: "We merken dat er echt interactie ontstaat. We krijgen reacties en foto's van mensen doorgestuurd die de receptjes thuis uitprobeerden of elkaar aanporren om aan het bakken te gaan. Het is enorm leuk om te zien dat die acties effect hebben!"

Dansen en spelen met (t)Huis van Alijn

Kinderen aan de slag met stoepkrijt, Huis van Alijn

Onder de meer dan toepasselijke noemer (t)Huis van Alijn zet het Gentse museum over het dagelijkse leven zijn werking in coronatijden in de markt. En ook hier vindt u heel wat immaterieel-erfgoedpraktijken om thuis uit te proberen. Voor de dansliefhebbers onder ons: trek uw mooiste kostuum (terug) uit de kast, tover de living (of eender welke ruimte) om tot een dansvloer en laat u een hele avond (of eender ander moment van de dag) gaan op de afspeellijst ‘De openingsdans’. Plezier verzekerd. Zeker als u tussendoor een appelsienendans tot een goed einde probeert te brengen. Of u kunt deze periode aangrijpen om terug wat te spelen. Met of zonder kinderen. Hinkelen, stoepkrijten, hoelahoepen, springtouwen ... iemand? 

Anne-Greet Denolf (Huis van Alijn): "Een digitale museumwerking is iets waar we sowieso permanent aan werken, maar door de tijdelijke sluiting (die hopelijk binnenkort opgeheven wordt) kunnen we er meer tijd in investeren. Alle collega's denken mee en iedereen schakelt heel snel en vlot."

Graag meer van dat?

Het boek Museums and intangible cultural heritage: towards a third space for the heritage sector. A companion to discover transformative heritage practices for the 21st century toont u wat er allemaal mogelijk is als musea en beoefenaars van immaterieel erfgoed de handen in elkaar slaan. Laat u inspireren door de veelheid aan ideeën en praktijken!

Download de pdf-versie van het boek of bestel uw exemplaar.

COVID-19: informatie voor de cultureel-erfgoedsector

Bent u professioneel of vrijwillig aan de slag in de cultureel-erfgoedsector en bent u op zoek naar informatie over de coronacrisis? Surf dan snel naar faro.be/corona, een themapagina waarop u alle relevante informatie gebundeld terugvindt. 

Foto's

  • Begijnen met geweven rok, Musea Turnhout
  • Kinderen aan de slag met stoepkrijt, Huis van Alijn
Elien Doesselaere