Binnenkijken bij Erfgoedweek: songwriting over Leuvens erfgoed

Micro. Foto: Rudy & Peter Skitterians via Pixabay

Erfgoeddag en -week zijn al een tijdje voorbij. Maar met de zomer in zicht blikken we toch nog graag even terug op een geslaagde editie, zo bleek ook uit de evaluatie. FARO zond een videograaf uit om een aantal activiteiten in beeld te brengen. 

Eerder brachten we al verslag uit van een hoorspel in het MAS. In deze blog ontdekt u de ervaringen van leefschool De Klare Bron in Leuven. De leerlingen van het zesde leerjaar gingen er samen met muzikanten Lennaert Maes en Andries Boone (Lenny en de Wespen) aan de slag rond Leuvens erfgoed.

Creatief werken rond Leuvens erfgoed 

Wesp vzw verbindt muziek met erfgoed en natuur en zorgt voor een divers aanbod van producties en presentaties. In het kader van Erfgoeddag-week boden ze een workshop songwriting aan.

Meester Koen Roels, leefschool De Klare Bron, reikte de leerlingen een reeks onderwerpen aan die verband hielden met het erfgoed van de stad Leuven. Op die manier deden de leerlingen alvast een flinke portie basiskennis op. Vervolgens zochten de leerlingen naar foto’s van het Leuven van weleer. Die linkten ze aan hedendaagse foto’s van die locaties door gebruik te maken van Google Maps. Ze maakten ook LabBooks: een creatieve verwerking waarbij ze een tentoonstelling maakten in de vorm van een affiche. De leerlingen maakten daarbij zelf keuzes voor het stadhuis of voor standbeelden, maar ook immaterieel erfgoed kwam aan bod. Zo leerden de leerlingen over de bijnaam van de Leuvenaars (de ‘koeienschieters’) en ze zongen erover. 

Waarom is creatieve verwerking een meerwaarde? 

Lennaert Maes, muzikant en begeleider van de workshop, verwoordt het als volgt: “Doorleefde kennis is de kennis die het langst bijblijft. Ze zullen voor de rest van hun leven weten waarom de Leuvenaars ‘de koeienschieters’ werden genoemd. Door het te beleven wordt die geschiedenis een deel van henzelf.” 

Zelf interesse om zo'n traject te organiseren? Neem dan gerust contact op met Wesp vzw via jochen@wespvzw.be.

Vooruitblik naar onderwijsaanbod in 2023 

Op die doorleefde leerstof wil FARO ook inzetten bij de volgende editie van Erfgoeddag. In de week voor en/of na Erfgoeddag willen we leerlingen en leerkrachten prikkelen met een laagdrempelig aanbod dat hen de wondere wereld van erfgoed (verder) laat verkennen. Meer daarover leest u in de e-publicatie die half juli gepubliceerd wordt. Naast een terugblik op de onderwijsactiviteiten blikken we ook vooruit. Vanaf eind september kunt u deze publicatie ook in papieren vorm ontvangen, samen met de inspiratiebrochure voor Erfgoeddag 2023.

Erfgoeddag 2023: Beestig!

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april 2023 komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. Dan draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'

Ook de doelgroepwerking met het onderwijs blijven we aanhouden. In de week ervoor en/of erna nodigen we u opnieuw uit om een aanbod voor scholen te ontwikkelen. De concrete plannen hierrond ontdekt u vanaf september, bij de lancering van de inspiratiebrochure.

Foto: Rudy & Peter Skitterians via Pixabay

eva.begine