Een klas neemt u niet zomaar over: volg de live-coaching door Oetang

Workshop in het Letterenhuis. Foto: Het Letterenhuis, © Ans Brys

Met maar liefst 250 zijn ze, de groep erfgoedmedewerkers die tijdens de Erfgoeddag-week hun verhaal brengen in de klas als Erfgoedklasbak. U reageerde enthousiast én in groten getale, waarvoor dank!

Bent u een van de deelnemers? Dan weet u maar al te goed waarom het zinvol is om die comfortzone van het eigen huis te verlaten. U brengt uw erfgoedpassie heel dicht bij het jonge publiek en kunt bovendien proeven van wat er bij hen leeft. Bovendien: u staat er niet alleen voor. FARO ondersteunt u in deze opdracht. Digitaal én live. Hoe die begeleiding eruitziet, verneemt u in deze blog. Zelf ook interesse gekregen? Inschrijven kan nog! 

Digitale ondersteuning op eigen tempo 

Om te beginnen ondersteunt een reeks webinars u in de voorbereiding van uw Erfgoedklasbakmoment. Hiervoor sloegen we de handen in elkaar met Oetang learning designers, experten in het ontwerpen van leerervaringen. In zeven digitale sessies leren zij u meer over de klassituatie en de meerwaarde van cultuur- en erfgoededucatie daarin. Maar bovenal leren ze u heel concreet om uw eigen verhaal af te bakenen, een lesopbouw uit te denken, en activerende werkvormen en presentatievaardigheden te integreren in uw lesuur. Met deze filmpjes zet u vlot de eerste stappen om uw les vorm te geven. Interesse? Ga meteen van start en surf naar erfgoedklasbak.erfgoeddag.be.

Live-coaching op maat  

Maar er is meer: van 21 tot 25 maart 2022 trekt FARO samen met Oetang langs alle Vlaamse provincies voor coaching op maat. Hier kunt u uw voorbereiding aftoetsen, elkaar inspireren en vertrouwen geven, laatste knopen ontwarren (zowel wat inhoud als methodiek betreft) en andere praktische tips verwerven. Ook onderzoeken we samen tijdens deze coaching hoe uw klasinterventie nog zo lang mogelijk kan blijven nazinderen.  

Waar kunt u terecht?  

  • 21 maart: Bijloke Muziekcentrum, Gent (i.s.m. Erfgoedcel Gent)  
  • 22 maart: Bibliotheek Permeke, Antwerpen (i.s.m. Erfgoedcel Antwerpen)  
  • 23 maart: FARO, Brussel 
  • 24 maart: Museum DE MINDERE, Sint-Truiden (i.s.m. Erfgoedcel Haspengouw) 
  • 25 maart: Wijkcentrum Xaverianen, Brugge (i.s.m. Erfgoedcel Brugge) 

Gratis inschrijven voor deze live-sessies kan via deze link.

Waarom deze live-coaching? 

Klasbak
Workshop Heldenflix. Foto: © Erfgoedbibliotheek Conscience
Klasgroep aan computer. Foto: © Yper Museum

We zijn ervan overtuigd dat het echt de moeite loont om niet alleen de webinars te volgen maar ook aanwezig te zijn op de live-sessie. Waarom? We willen er met z’n allen voor zorgen dat erfgoed op de agenda wordt gezet, en dat niet alleen voor deze projectweek, maar ook daarna. Dat vraagt dus wel een goed doordachte aanpak. Ideeënuitwisseling en overleg vormen dan de nodige aanvulling op de webinars, en staan centraal in de live-sessies. 

Door in de live-sessie in dialoog te gaan over uw eigen les, leert u van elkaar en van Oetang. Het voormiddagprogramma is dan ook vooral gericht op een collectieve aanpak. Zo zal u in groepjes enkele deelnemers meenemen in de flow van uw erfgoedverhaal.

Vervolgens reikt Oetang u enkele kijkwijzers aan waarmee u elk lesidee kunt scannen. Zit uw les vlot in elkaar? Maakt u voldoende concreet welke doelen u wil bereiken? Worden leerlingen voldoende geactiveerd / erbij betrokken? En dacht u ook aan hoe u dit contact kunt verduurzamen voor de toekomst? Met deze kijkwijzers kijkt u met een andere bril naar elkaars lessen en leert zo ongetwijfeld veel bij voor uw eigen les. 

Heeft u nu al vragen? Laat het ons weten 

Via het inschrijvingsformulier willen we u ook warm aanbevelen om nu al vragen door te sturen. Zit u vast of heeft u het gevoel dat u wel wat meer concrete tips kunt gebruiken? Aarzel dan niet en formuleer uw vragen. Zo kan Oetang zich voorbereiden op het namiddagprogramma. We starten dan met uw vragen, thematisch geclusterd. Daarna heeft u de kans om persoonlijke feedback te vragen. Terwijl u wacht op uw contactmoment, kunt u inspiratie opdoen op onze ‘snuffelmarkt’ waar we allerlei materiaal presenteren dat u als Erfgoedklasbak verder kan ondersteunen. Na de eerste sessie kunt u ook beslissen om wat vroeger te vertrekken, mocht u geen verdere vragen meer hebben. 

Bron foto's: Het Letterenhuis, © Ans Brys // Workshop Heldenflix. Foto: © Erfgoedbibliotheek Conscience // Klasgroep aan computer. Foto: © Yper Museum

eva.begine