Wie doet er mee aan Erfgoeddag-week 2022? Portret Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Nottebohmzaal. VISITFLANDERS via Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0

In de maart-editie van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed kunt u heel binnenkort kennismaken met een reeks deelnemers van Erfgoeddag. We tonen graag wie de deelnemers zijn en welke plannen ze in petto hebben voor Erfgoeddag en -week. Deze vooruitblik starten we hier met het portret van een wel heel enthousiaste deelnemer, met name de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Thomas Martin, educatief medewerker, licht toe.

"Als bewaarbibliotheek van de stad Antwerpen is deze plek een oase voor allerlei onderzoekers, en dat al sinds 1481. Met het thema ‘Erfgoed maakt school’ is deze editie van Erfgoeddag gesneden brood voor de bibliotheek. We beschikken immers over een grote onderwijscollectie en bewaren onder andere het materiaal van uitgeverij Pelckmans. Voor Erfgoeddag duiken we in onze collectie, op zoek naar historische schoolboeken. Die brengen we vervolgens samen voor een presentatie in de leeszaal, waarna het publiek ook de prachtige Nottebohmzaal kan bezoeken. Wie nieuwsgierig is naar het reilen en zeilen achter de schermen, nemen we mee op een reeks rondleidingen die ongetwijfeld ook de meer doorwinterde bezoekers kunnen bekoren."

Van een introductiebezoek tot heldenverhalen

Workshop Heldenflix in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience © Victoriano Moreno
Workshop Heldenflix in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience © Victoriano Moreno
Workshop Heldenflix in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience © Victoriano Moreno

Thomas Martin denkt graag mee na over hoe de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience leerkrachten en docenten kan ondersteunen in hun lessen: "Dat kan op heel veel verschillende manieren. Een leerkracht kan in de bibliotheek een eigen les komen voorbereiden, maar kan ook vragen naar een introductiebezoek om de leerlingen zo de bib en de werking van de leeszaal te leren kennen. De academici van morgen zitten vandaag immers op de schoolbanken."

"Daarnaast organiseert de bibliotheek allerlei workshops. Ook die worden tijdens de Erfgoeddag-week in de kijker gezet. Zo kunnen leerkrachten gratis intekenen voor workshops zoals Cirkelhelden en Heldenflix. Met de eerste zetten we in op leesbevordering bij jongeren, en heel specifiek in de leeftijdscategorie van 11 tot 14 jaar. Onderzoeken maken immers duidelijk dat jongeren op deze leeftijd steeds minder beginnen te lezen."

"Met Heldenflix zetten we de lijn rond heldenverhalen voort, met een focus op ridderromans als een soort middeleeuwse (verslavende) Netflix voor het 4e tot het 6e secundair. Voor beide workshops biedt de bibliotheek op woensdagnamiddag ook een train-de-trainer sessie zodat leerkrachten zelf met dit materiaal aan de slag kunnen."

Relevantie zoeken in erfgoedverhalen

Ook Amanda Wens, catalografe van de Consciencebibliotheek zet zich in en zal leerlingen vertellen over haar werk. Samen met hen gaat ze op zoek naar trefwoorden die meer bij deze tijd passen om erfgoed te beschrijven.

Het mag duidelijk zijn: Thomas, Amanda en hun collega’s zetten de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience graag mee op de onderwijskaart. Op dit elan plannen ze ook nog verder te gaan met andere workshops. Via een workshop over volksverhalen willen ze de historische roots van fake news tonen. De bestaande workshop over sluikpers en propaganda in de Tweede Wereldoorlog maken ze graag nog interactiever, net zoals de workshop ‘Slimmer zoeken op het web’.

Keuzes maken in de grote collectie is niet altijd makkelijk. "Dan helpt het om als een buitenstaander naar je collectie te kijken," zo tipt Thomas. "Leerkrachten zijn geïnteresseerd als ze helder de relevantie van het aanbod zien. Ze willen bovendien niet enkel informatie geserveerd krijgen, maar willen ook graag zien hoe ze er (zelf) meteen interactief mee aan de slag kunnen." Thomas besluit: "Je mag er geen pretpark van maken en de inhoud bagatelliseren, maar een overload aan informatie levert ook niets op."

Maak je erfgoedverhaal educatief sterk(er) met de hulp van Oetang

FARO - Erfgoeddag-week 2022

Zet uw organisatie ook haar beste beentje voor tijdens de Erfgoeddag-week en zoekt u nog naar manieren om een helder, relevant en interactief aanbod voor te stellen? Doe dan zoals de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, en win advies in bij Oetang Learning Designers. Zij verzorgen, geheel gratis, een vorming voor Erfgoedklasbakken waarvoor u nog last minute kunt inschrijven. Op deze manier wordt uw aanbod ongetwijfeld even interessant voor leerkrachten. Meer over deze vorming (en de reeks webinars) leest u hier, en inschrijven voor de live sessies kan hier.

Foto's: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, Nottebohmzaal. VISITFLANDERS via Flickr.com, CC BY-NC-ND 2.0 // Workshop Heldenflix in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience © Victoriano Moreno

eva.begine