Erfgoeddag ’22 voorbij. Eerste Erfgoeddag-week gaat van start

Foto: kinderworkshop in Kazerne Dossin

Met meer dan 1.100 activiteiten markeert Erfgoeddag de start van een week over (onderwijs-)erfgoed. Musea, archieven, erfgoedbibliotheken, lokale erfgoedorganisaties en vrijwilligersbewegingen verwelkomden zondag zo’n 200.000 bezoekers. Ook heel wat scholen spitten naar aanleiding van deze Erfgoeddag hun verleden uit. 

De blikvanger van deze editie was het ‘schools erfgoed’: alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien binnen de context van een school of klas. Dat verleden kan een ijkpunt voor vandaag zijn, en ook voor morgen. Het aanbod was zowel inhoudelijk als vormelijk bijzonder rijk; met pakweg museumtalks (over hoe het onderwijs nog beter kan), lesdemonstraties, workshops poëzie, wandelingen langs het schoolerfgoed, escape rooms en heel wat rondleidingen achter de schermen.

“In Gent was er een heel groot aanbod van activiteiten en daarom zijn we des te meer verrast door de talrijke opkomst voor onze activiteiten in de School van Toen. We kregen ook veel jong en enthousiast publiek over de vloer, en dat maakte onze dag helemaal geslaagd.” (Anneke Cocriamont,  collectiebeheerder)

Primeur: de Erfgoeddag-week

Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april organiseert FARO voor het eerst een Erfgoeddag-week. Die richt zich tot leerlingen en leerkrachten uit het lager en middelbaar onderwijs in Vlaanderen en Brussel en brengt de erfgoedwerking (en vaak ook het erfgoed) heel letterlijk tot in de klas. Zo’n 300-tal Erfgoedklasbakken, met heel uiteenlopende expertises, gaan voor de gelegenheid lesgeven over hun ‘vak’. Zo bekijkt een directeur het museum met een zakelijke bril tijdens een les economie of toont een restaurator hoe u papier kan herstellen. Of wat dacht u van een scenograaf die leerlingen laat ervaren hoe een tentoonstelling wordt opgebouwd? Ook zijn er in talloze erfgoedorganisaties vipactiviteiten, waarbij klassen een unieke workshop of rondleiding (achter de schermen) mogen meemaken.

“Met deze Erfgoeddag en onderwijsweek willen we leraars en leerlingen laten kennismaken met de diversiteit van erfgoed en erfgoedpraktijken. Erfgoedwerkers nemen een lesuurtje over van de drukbezette leraars, iets wat zij ontzettend waarderen. Het is fantastisch om te zien dat er samenwerkingen ontstaan, die we hopelijk in de toekomst verder kunnen verdiepen.” (Olga Van Oost, algemeen directeur FARO)

Vooruitblik naar Erfgoeddag 2023: beestig!

Van vleermuis, werkpaard en schoothond tot en met de grote boze wolf, de ekster op de galg, de eerste zwaluw, de zwarte weduwe of de immer naarstige houtworm: op zondag 23 april 2023 komt u gegarandeerd het hele dierenrijk tegen, voor en achter de schermen. 

Wat zijn hanengevechten? Waar komt de naam de Kielse Ratten vandaan? Waarom zijn lijkinsecten nuttig? En kent u het verhaal van de minotaurus? Welke verfpigmenten bevatten dierlijke producten? Hoe zit het met dierenrechten, vroeger en nu? 

U leest het, met dit thema spreken we ongetwijfeld jong én oud aan. Een nieuwe uitnodiging voor de cultureel-erfgoedsector om hun werking en collecties in 2023 opnieuw dynamisch, hedendaags en creatief te benaderen.

Praktisch

Erfgoeddag-week, met Erfgoedklasbakken (erfgoedwerkers die in lagere en secundaire scholen lesgeven over erfgoed, in een brede waaier aan lessen) en vipbezoeken. Van maandag 25 t/m vrijdag 29 april. Gratis, maar niet toegankelijk voor het publiek. Aanbod via Cultuurkuur.be 

Foto: kinderworkshop in Kazerne Dossin

faro