Hip Hip Hoera ErfgoedApp

ErfgoedApp 5 jaar

Op 17 augustus 2015 was de ErfgoedApp voor het eerst beschikbaar voor download in de Google Play Store. Nu, vijf jaar later, werd de app meer dan 50.000 keer gedownload en gebruikt bij honderden tentoonstellingen, erfgoedroutes en erfgoedspelen. 

Meer dan 700 erfgoedprofessionals en vrijwilligers hebben een login om content aan te maken in de app: een belangrijke community van makers. Meer dan 400 van hen volgden een van de 30 workshops ErfgoedApp. Ook zelfstudie via de ErfgoedApp DIY (Do It Yourself) is populair. De app kende de laatste maanden bovendien een enorme boost omdat steeds meer musea & erfgoedorganisaties hun aanbod digitaal maken.

Pionier in augmented reality en beaconstechnologie

De ErfgoedApp startte als een innovatieproject maar groeide uit tot een vaste waarde voor de erfgoedsector. Het begrip augmented reality was vijf jaar geleden nog niet zo bekend. Van bij het begin was de ErfgoedApp een van de pioniers om het begrip te koppelen aan erfgoed. De missie van de ErfgoedApp is dan ook niet voor niets 'meer informatie bij erfgoed op locatie'. 

Met meer dan 700 beacons is de app ondertussen uitgegroeid tot een van de grotere beacons- & IoT-apps. De komende maanden plant FARO nog meer koppelingen tussen de app en IoT ('Internet of Things') en andere technologieën. 

Met de ErfgoedApp laat u uw bezoekers kennismaken met de rijkdom van uw collectie, met het erfgoed in de buurt of met sterke verhalen. Zo ontwerpt u rondleidingen, wandelingen, fietstochten of zoektochten voor groot en klein. 

Hoe werkt de ErfgoedApp?

U merkt het, de app gaat heel wat verder dan de klassieke audiotour: met videomateriaal, audiofragmenten, doevragen en augmented reality beleven uw bezoekers een unieke uitstap. Dompel hen onder in een eeuwenoud ambacht, laat hen kennismaken met een lokale held, doe ze sporterfgoed herontdekken of nodig een familie uit tot een spel.

Bovendien is de app voor gebruikers helemaal gratis via telefoon of tablet, volgen ze de tours op eigen tempo en wanneer het hen best past. Op een handige kaart vinden ze een overzicht van bijna 200 tours

Extra informatie ontvangen bij een museumbezoek

Laat gebruikers foto’s en objecten uit de collectie scannen voor extra informatie. Of stuur automatisch informatie in de tentoonstelling volgens de locatie van de bezoeker. Zo krijgen zij relevante info bij kunstwerken, voorwerpen en erfgoedlocaties.

Hou het actief met een erfgoedwandeling of -fietstocht

Gebruikers ontdekken bijzondere plaatsen in uw regio en luisteren naar boeiende verhalen op hun eigen tempo. U kan tours uitwerken van punt tot punt, of een vrije route ontwikkelen. Gebruikers ontvangen een melding wanneer zij vlak bij een nieuwe plek (POI) komen.

Doven, slechthorenden, blinden en slechtzienden

Een aantal rondleidingen met de ErfgoedApp zijn beschikbaar in de Vlaamse Gebarentaal (VGT) of met een voice-over voor blinden en slechtzienden. De volledige interface van de app werd hiervoor aangepast en ook de AudioPlayer kan u bedienen met een voice-over. Of maak een transparante gebarentaalvideo waardoor bezoekers een object kunnen scannen en zo meer info ontdekken in VGT. Onder andere Stad Oostende , Erfgoedhuis Zusters van LiefdeMSK Gent , Universiteitsbibliotheek KU Leuven gingen u hierin al voor.

Erfgoedspelen

Verrassende spelvormen voor klein en groot maken een bezoek nog boeiender en interessanter. Elementen in de ErfgoedApp zoals punten bijhouden, plekken onzichtbaar maken, de scanfunctie, het keypad of de scratchfunctie zorgen ervoor dat het spel gevarieerd en creatief kan uitgewerkt worden. 

Waarom zou u de ErfgoedApp gebruiken?

  • Het platform nodigt uit tot het maken van interactieve, creatieve en to the point content. Geen ingewikkelde of saaie toestanden dus.
  • De ErfgoedApp is gratis voor bezoekers en voor makers (met uitzondering van aankoop beacons indien u die gebruikt, de ErfgoedApp voor huur- en leentoestellen en de ErfgoedApp voor infoborden).
  • U hoeft geen toestellen aan te kopen. Bezoekers gebruiken hun eigen smartphone. 
  • Snel schakelen is mogelijk: u werkt zelf de inhoud uit en behoudt zo altijd de controle over de tour. Laat u op weg zetten door deze handleiding ErfgoedApp DIY, of volg een workshop.

Geïnteresseerd?

U kunt ons steeds bereiken via bram@faro.be (projectmanager) of michelle.van.meerhaeghe@faro.be (communicatie). We geven met veel plezier tips en helpen u verder bij vragen. 

 

Bram Wiercx