Nieuwe website voor erfgoeddienstverleners

Landelijke erfgoeddienstverleners

Welke landelijke erfgoeddienstverleners zijn er en wat doen ze juist? Wat houdt dienstverlening op het Vlaamse niveau in? Het antwoord vindt u vanaf nu op het nagelnieuwe platform erfgoeddienstverleners.be.

In Vlaanderen zijn verschillende erfgoeddienstverleners aan de slag. Elf daarvan hebben een werking over heel Vlaanderen en zijn hiervoor erkend door de Vlaamse overheid. Sinds 2019 komen deze organisaties regelmatig samen om af te stemmen, gemeenschappelijke acties te ontwikkelen en kennis en expertise te delen. Om de groep van de landelijke erfgoeddienstverleners een duidelijker gezicht te geven, werd de nieuwe website erfgoeddienstverleners.be gelanceerd. 

De sector van de dienstverleners is de afgelopen jaren grondig veranderd. Er zijn nieuwe organisaties bijgekomen, fusies hebben zich voltrokken en nog andere dienstverleners hebben nieuwe accenten gelegd in de werking. Om de eigenheid en troeven van deze spelers onder de aandacht te brengen, wordt er nu een helder overzicht gepresenteerd van alle landelijke dienstverleners, met daarin aandacht voor de speerpunten in elke werking.

De nieuwe website maakt duidelijk dat erfgoeddienstverleners in alle maten en gewichten komen: soms concentreert de dienstverlening zich op een thema, soms op een specifiek type erfgoed of een bepaalde erfgoedgemeenschap. Ondanks die inhoudelijke verschillen worden alle organisaties verbonden door een gemeenschappelijke basis: allemaal zetten ze zich dagelijks met veel expertise en goesting in voor het erfgoed, ook als dat zich buiten de musea, archieven en bibliotheken bevindt, en voor de betrokken gemeenschappen. Het nieuwe platform maakt dit voor iedereen zeer duidelijk en toont aan hoe complementair ze werken.

Faro