75 jaar einde Tweede Wereldoorlog: online herdenkingsmoment op 8 mei

Graf van de onbekende soldaat in Brussel. Gereon K. via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Het War Heritage Institute zet al een heel jaar lang intensief in op '75 jaar Bevrijding'. Het doet dat samen met een hele reeks partners. Op tientallen plaatsen in het land stonden op 8 mei 2020, 75 jaar na de capitulatie van nazi-Duitsland en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog, grote herdenkingen gepland. Door de coronacrisis zijn al deze activiteiten afgelast.

“De noodzakelijke beperking van enkele vrijheden in deze moeilijke periode doet ons meer dan ooit beseffen hoe belangrijk deze vrijheid wel is. En hoe belangrijk het ook is bij onze dierbaren te kunnen zijn als we hen plots niet meer mogen zien … of zelfs voorgoed verliezen”, aldus het War Heritage Institute. Daarom is het volgens het instituut des te belangrijker om op 8 mei toch stil te staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het doet dit met een online nationaal herdenkingsmoment.

Doe mee!

Post op de Facebookpagina van het War Heritage Institute een foto met een verhaal over iemand uit de Tweede Wereldoorlog die u belangrijk vindt. Dat kan bijvoorbeeld iemand zijn uit uw familie die onder de wapens was of gedeporteerd werd, een verzetsheld uit uw gemeente of een historisch figuur die u wilt herdenken. Gebruik daarbij de hashtag #wewillmeetagain. Die hashtag is natuurlijk niet toevallig gekozen. Hij verwijst naar het bekende lied van Dame Vera Lynn, We'll meet again. Als geen ander bracht dit lied hoop en troost in de donkere oorlogsjaren: we zullen elkaar weerzien en alles komt goed ...

Op 8 mei volgt om 23.01 uur een nationaal herdenkingsmoment. Zet een foto van uw held op een sfeervol plekje in uw huis, tuin of op uw balkon. Steek een kaarsje aan en sta even stil bij haar of hem. Ook iets lezen of een streepje muziek kan. Plaats deze dag een foto of een filmpje van uw herdenkingsmoment op de Facebookpagina van het War Heritage Institute, en tag ook dit bericht met de hashtag #wewillmeetagain.

Foto: Graf van de onbekende soldaat in Brussel. Gereon K. via Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0.

Gregory Vercauteren