Belgisch EU-voorzitterschap start op 1 januari

Kick-off van het Belgisch EU-voorzitterschap 2024, Residence Palace Brussel, 8 december 2023 © Belgian presidency

Van 1 januari tot en met 30 juni 2024 neemt België de fakkel over van Spanje als voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Vlaanderen zit onder andere de Raad Cultuur voor. Wat betekent dit concreet? Welke evenementen staan gepland en waar vindt u informatie? 

Raad van de Europese Unie

Wat betekent het om voorzitter van de Raad van de Europese Unie te zijn? Naast andere taken coördineert de Raad van de EU het EU-beleid. Daardoor speelt hij een essentiële rol in de besluitvorming van de EU. De Raad van de EU komt bijeen in tien verschillende 'formaties', afhankelijk van het onderwerp dat wordt besproken. Via een rotatiesysteem wordt binnen België afgesproken voor welke gemeenschaps- en gewestbevoegdheden Vlaanderen de voorzitters- of woordvoerdersrol in de Raad opneemt. Tijdens het Belgisch EU-voorzitterschap zit Vlaanderen onder andere de Raad Cultuur voor. 

Uitgebreidere informatie vindt u op de webpagina van het Departement Cultuur, Jeugd & Media.

Het voorzitterschap cultuur

Als voorzitter van de Raad Cultuur zorgt Vlaanderen niet alleen voor de continuïteit van de EU-agenda en de goede samenwerking tussen de lidstaten, maar krijgt het ook de kans om eigen klemtonen te leggen. De Vlaamse cultuurprioriteiten tijdens het Belgische voorzitterschap zijn: 

  1. De digitale transformatie van de 'culturele en creatieve sectoren en industrieën' (CCSI) ondersteunen en stimuleren. 
  2. Vlaams en Europees cultureel erfgoed op de EU-agenda Cultuur houden. 
  3. De Vlaamse culturele identiteit zichtbaar maken en een Europees collectief gedeelde identiteit promoten.

Hieraan gekoppeld neemt Vlaanderen enerzijds het initiatief om tijdens de Raad Cultuur tot raadsconclusies te komen die focussen op het thema ‘het versterken van de culturele en creatieve sectoren (CCSI) in het datagedreven werken in functie van publieksparticipatie en -ontwikkeling’. Anderzijds vinden ter ondersteuning van de inhoudelijke focus verschillende evenementen (op uitnodiging) plaats: 

  • Conferentie Empowering the Cultural and Creative Sectors in Data-Driven Audience Development, 8 - 9 februari 2024
  • Conferentie Unity in Diversity? Culture, Heritage and Identity in Europe, 15 - 17 april 2024
  • Informeel ministerieel werkdiner over Cultuur, Erfgoed en (Europese) Identiteit, 13 mei 2024

Uitgebreidere informatie vindt u hier.

Programma en evenementen – nuttige links

Tijdens het EU-voorzitterschap vinden heel wat bijeenkomsten en evenementen plaats. Navolgend vindt u enkele nuttige links.

  • Op de projectwebsite EU-voorzitterschap van de Vlaamse overheid vindt u heel wat nuttige informatie.
  • De kalender met evenementen van de Vlaamse overheid tijdens het EU-voorzitterschap vindt u hier.
  • De evenementen met label EU-voorzitterschap waar ook het grote publiek of de geïnteresseerde burger aan kan deelnemen vindt u hier.
  • De officiële kalender van het Belgisch EU-voorzitterschap vindt u op belgium24.eu.

Het Vlaams openingsevenement van het EU-voorzitterschap ‘Zie ons doen vindt op 6 januari in gaststad Mechelen plaats, gratis en voor iedereen.


Foto: Kick-off van het Belgisch EU-voorzitterschap 2024, Résidence Palace Brussel, 8 december 2023 © Belgian presidency via Flickr.com

Henrike Radermacher