Culture Moves Europe: financiering voor reizen en residentieprojecten

Culture Moves Europe © European Union

Culture Moves Europe ondersteunt culturele mobiliteit in alle 40 Creative Europe-landen. Tussen 2022 en 2025 worden ongeveer 7.000 subsidies toegekend aan kunstenaars, culturele professionals en gastorganisaties uit sectoren als architectuur, cultureel erfgoed, design en mode, literaire vertaling, muziek, podiumkunsten en beeldende kunst.

Het project wordt gefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie en in de praktijk gebracht door het Goethe-Institut.

Nieuwe oproep: financiering voor residentieprojecten

De actie rond residenties is gericht op organisaties en instellingen in de Creative Europe-landen, maar ook op gevestigde kunstenaars en cultuurwerkers. Hiermee kunnen ze:

  • één tot vijf kunstenaars of culturele professionals uit andere Creative Europe-landen verwelkomen voor een residentieproject dat tussen de 21 dagen en 10 maanden duurt.
  • profiteren van financiële steun voor de reis- en verblijfkosten van hun gasten, en een bijdrage aan de projectmanagementkosten.

Tussen 2022 en 2025 worden er ongeveer 1.000 subsidies toegekend. Daarvoor worden in totaal vier oproepen gelanceerd voor alle sectoren. De eerste oproep loopt van 15 maart tot 15 juni 2023.

De volledige lijst van de criteria om in aanmerking te komen, alle praktische details, de aanvraagprocedure en voorwaarden van deze oproep vindt u op de website van de Europese Commissie.

Financiering voor individuele mobiliteit 

De individuele verplaatsingen zijn gericht op kunstenaars en culturele professionals die officieel inwoners zijn van de Creative Europe-landen, en bieden financiële steun om:

  • een project te realiseren met een internationale partner naar keuze, bijvoorbeeld een collega-kunstenaar, een organisatie, een cultuurhuis, enz.
  • tussen 7 en 60 dagen te reizen, of tussen 7 en 21 dagen voor groepen tot vijf personen.
  • te profiteren van steun voor reis- en verblijfkosten, en individuele extra’s op basis van het project en de persoonlijke situatie van de kunstenaar(s) of culturele professional(s).

Tussen 2022 en 2025 worden er ongeveer 6.000 subsidies toegekend. Er zijn elk jaar doorlopende oproepen voor alle betrokken sectoren, tussen de herfst en het voorjaar. De huidige oproep voor individuele mobiliteit loopt nog tot 31 mei 2023.

Meer informatie, inclusief een template van het aanvraagformulier, vindt u hier.

 

Beeld: Culture Moves Europe © European Union

Henrike Radermacher