Ensor 2024: tentoonstellingen, stadsfestival en videogame

James Ensor, De intrige. Collectie KMSKA. Fotograaf: Hugo Maertens via artinflanders.be, publiek domein

In 2024 is het 75 jaar geleden dat James Ensor is overleden. Tal van musea in Oostende en Antwerpen grijpen de gelegenheid aan en vieren Ensors kunst met tentoonstellingen en andere activiteiten. Een laagdrempelige en gratis videogame nodigt ook virtueel uit om het universum van Ensor te verkennen.

Oostende trapt het feestjaar af

Oostende is de stad waar James Ensor (1860-1949) geboren en gestorven is en waar hij heel zijn leven bleef wonen. Het Ensorjaar wordt op 15 december dan ook in Oostende afgetrapt. Wat volgt is een heus stadsfestival. Een greep uit het aanbod:

  • Mu.ZEE | Rose, Rose, Rose, à mes yeux! James Ensor en het stilleven in België 1830-1930
    De eerste tentoonstelling ooit die volledig gewijd is aan de stillevens van Ensor. De expositie volgt de evolutie in het oeuvre van Ensor en in de geschiedenis van het stilleven in België.
     
  • Fort Napoleon | Grote Kunst voor Kleine Kenners – Ensor doe-expo 
    In het kader van het Ensorjaar herschilderde Thaïs Vanderheyden enkele iconische werken van deze kleurrijke kunstenaar en maakte er junior-parodieën van. Naast die grappige versies worden uiteraard ook reproducties van de originele werken getoond en anekdotische verhalen verteld over Ensors oeuvre, de schilder, het onderwerp of de stijl.
     
  • James Ensorhuis | James Ensor: satire, parodie, pastiche
    Het oeuvre van James Ensor wordt gekenmerkt door humor en satire. Verschillende werken getuigen van zijn talent om thema’s of specifieke werken van andere kunstenaars te parafraseren. Sommige werken resulteren in parodieën of pastiches, en onderscheiden zich door humor, kritiek en/of karikatuur. Hij laat niet na de talrijke mistoestanden in België aan de kaak te stellen. 

Antwerpen neemt eind 2024 de fakkel over

Vanaf september 2024 neemt Antwerpen de fakkel over. Tal van musea tonen werken van Ensor en hoe de meester hedendaags talent blijft inspireren. De grootste tentoonstelling is weggelegd voor het KMSKA, dat de grootste Ensorcollectie ter wereld huisvest. 

  • KMSKA | In de expo Ensors stoutste dromen. Het impressionisme voorbij ziet u voor het eerst Ensor zij aan zij met internationale inspiratiebronnen, tijdgenoten en navolgers.
  • Museum Plantin-Moretus | Met Ensors zoektocht naar het licht. Experimenten op papier werpt museum Plantin-Moretus een bijzondere blik op Ensors grafische experimenten. 
  • Fotomuseum Antwerpen | In de expo Cindy Sherman. Anti-fashion vertaalt FOMU de vraagstukken uit Ensors werk naar hedendaagse fotografie.
  • Modemuseum | In de expo Maskerade, make-up & Ensor katapulteren hedendaagse make-upartiesten Ensor de 21e eeuw in. Make-upartiesten en kunstenaars gaan dieper in op thema’s als representatie van vrouwen, fysieke en digitale gezichtsfilters, verstoorde lichaamsbeelden en het ritueel van het opmaken.

Videogame wekt Ensors schilderijen tot leven

Videogame "Please, Touch the Artwork 2"

Aanvullend op de vele activiteiten tijdens het Ensorjaar in Oostende en Antwerpen, zal vanaf begin 2024 ook een gratis videogame beschikbaar zijn om het universum van James Ensor te verkennen.

In Please touch the artwork 2 helpt de speler een verdwaalde skeletschilder zijn weg terug naar huis te vinden en verzamelt daarbij verborgen voorwerpen voor de merkwaardige inwoners van Ensors kunstwerken. Het zoek- en vindavontuur is gebaseerd op een non-verbaal narratief en is door zijn intuïtieve besturing toegankelijk voor iedereen. 

De game kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Gemeenschap in het kader van het Belgische EU-Voorzitterschap 2024 en werd ontwikkeld door Studio Waterzooi.

Wil uw museum meewerken aan de verspreiding van dit game, bijvoorbeeld door promomateriaal aan de balie te leggen, neem dan contact op met: Kristof Uittebroek, coördinator culturele omkadering Europees Voorzitterschap 2024, kristof.uittebroek@vlaanderen.be

Meer info en de trailer vindt u hier.

Foto's: James Ensor, De intrige. Collectie KMSKA. Fotograaf: Hugo Maertens via artinflanders.be, publiek domein / Please, Touch the Artwork 2: Studio Waterzooi

Henrike Radermacher