EU-subsidies: oproepen Horizon Europe

Regenboog aan horizon. Foto: Pexels via Pixabay

Horizon Europe is het EU-programma voor onderzoek en innovatie. Het is opgesplitst in zes thematische clusters (gezondheid, klimaat, energie en mobiliteit etc.). Voor cultureel erfgoed is vooral Cluster 2 interessant: cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving.

De EU wil met acties onder Cluster 2 het democratisch bestuur en burgerparticipatie versterken, cultureel erfgoed beschermen en bevorderen en op veelzijdige sociale, economische, technologische en culturele transformaties inspelen en die vormgeven. 

Dit najaar zijn er in het kader van het Horizon Europe-programma een aantal oproepen die relevant zijn voor cultureel-erfgoedorganisaties. De deadline voor alle oproepen is 7 februari 2024.

  1. New European Bauhaus – Innovative solutions for greener and fairer ways of life through arts and culture, architecture and design for all
  2. Europe’s cultural heritage and arts – promoting our values at home and abroad
  3. Leverage the digital transition for competitive European cultural and creative industries
  4. Research and innovation on cultural heritage and CCIs Cultural and creative industries for a sustainable climate transition

Infodag

Op 18 oktober vindt een online infodag plaats om (potentiële) aanvragers te informeren over de onderzoeksthema's in de 2023-oproepen onder Cluster 2. Meer informatie over de Horizon Europe Info Day voor Cluster 2 vindt u hier.

Naast deze infodag wordt op 19 oktober 2023 een makelaarsevenement (brokerage event) georganiseerd om partners te vinden. Via deze link vindt u ook enkele nuttige webinars voor het voorbereiden van een projectaanvraag. 

Algemene informatie in het Nederlands over HorizonEU 2021-2027 vindt u hier.
 

Foto: Pexels via Pixabay

Henrike Radermacher