FARO tekent manifest voor klimaatbestendige toekomst – u ook?

Demonstratie in Londen: "There is no Planet B!" Foto: Kevin Snyman via Pixabay

In het Egyptische Sharm-el-Sheikh vindt midden november de 27e VN-klimaatconferentie, de COP27, plaats. Het grote doel van de onderhandelingen is de uitstoot te verminderen om de opwarming van de aarde af te remmen. Tijdens de discussies, events en acties die rond de COP27 georganiseerd worden, wordt de urgentie van dit doel alsmaar duidelijker. 

Ter gelegenheid van COP27 publiceerde het Climate Heritage Network een manifest: Imagining and Realising Climate Resilient Futures: The Power of Arts, Culture and Heritage to Accelerate Climate ActionHet presenteert een reeks beleidsrelevante boodschappen over hoe cultuur en erfgoed mensen kunnen helpen om zich een koolstofarme, rechtvaardige, klimaatbestendige toekomst voor te stellen en te realiseren. Ondertekenaars verbinden zich ertoe om op te treden voor het klimaat door mensen te betrekken, te inspireren en te helpen hun ambitie te vergroten en hun eigen gedrag te veranderen.

FARO heeft getekend, u ook?

Op een drastische manier hebben we vorig jaar nog in ons land ondervonden dat de gevolgen van de klimaatverandering geen ver-van-ons-bedshow zijn. Integendeel, de gevolgen treffen ons allemaal. Persoonlijk, maar ook als erfgoedwerker. FARO zet zich daarom achter de doelen van het manifest en heeft getekend. Door dit te delen willen we aanzetten tot actie. Laten we ons samen inzetten voor een koolstofarme, rechtvaardige en klimaatbestendige toekomst!

  • Hier kunt u het manifest lezen.
  • En hier kunt u het ondertekenen.

Groot Onderhoud 2023 in het teken van klimaatcrisis

FARO hecht veel belang aan de thema’s duurzaamheid, klimaatverandering en cultureel erfgoed. Volg zeker onze socialemediakanalen en neem regelmatig een kijkje op onze website voor artikels, best practices en events over deze thematiek. Maar vooral: blokkeer nu al 16 mei 2023 in uw agenda! Dan wordt u verwacht voor een Groot Onderhoud dat qua urgentie en relevantie zijn gelijke niet kent.

Tijdens het sectorevenement in Lamot in Mechelen bent u uitgenodigd om mee te denken en te praten over de impact van de klimaatcrisis op erfgoed, de bijdrage van onze sector en het verkleinen van onze – en dus ook uw – voetafdruk. Wat kan de cultureel-erfgoedsector doen? In welke aspecten van de erfgoedwerking kunnen we gauw winst boeken en wat heeft meer tijd nodig? En hoe gaan we die plannen en voornemens omzetten in concrete daden? Veel om over na te denken en te discussiëren.

De tijd dringt. Wees dus van harte welkom op het Groot Onderhoud volgend jaar om uw ideeën en ervaring te delen.

Foto: Kevin Snyman via Pixabay

Henrike Radermacher