Coachingtraject inclusieve familieactiviteiten

Abdijmuseum Ten Duinen © Michel Maes Fotografie

FARO, Bamm! en Gezinsbond organiseren samen een coachingtraject voor musea die inclusieve activiteiten willen ontwikkelen voor families met kinderen met (en zonder) beperking tijdens de Krokuskriebelsweek 2023.

Krokuskriebels?

Krokuskriebels is het tweejaarlijks familievriendelijk event van Gezinsbond, in samenwerking met FARO en telkens bijna 100 musea verspreid over Vlaanderen en Brussel. Voor de editie 2023 zetten deze musea tijdens de krokusvakantie, die loopt van 18 tot 26 februari, hun deuren wagenwijd open voor álle families met kinderen van 0 tot 14 jaar. Speciaal voor hen voorzien zij een uiterst familievriendelijk aanbod.

Elke editie doet Krokuskriebels een extra inspanning, doorgaans in het teken van een bepaalde groep van families waarvan we weten dat ze een extra duwtje kunnen gebruiken om daadwerkelijk een museum te bezoeken. Vorige edities programmeerden een aantal musea zo in het bijzonder een aanbod voor families met de allerjongste kinderen van 0 tot 3 jaar, en voor families met tieners van 10 tot 14 jaar.

Focus op families met kinderen met een beperking

In 2023 wil Krokuskriebels opnieuw een bijzondere groep families verwelkomen, namelijk families met kinderen met een beperking. Uit bevraging blijkt immers dat deze ouders vaak niet weten of ze in musea wel welkom zijn met hun familie. Hoog tijd dus om hierrond actie te ondernemen. Bovendien biedt het de museumsector de kans om te onderzoeken hoe het aanbod op zo'n manier kan vormgegeven worden dat het universeel toegankelijk wordt: zowel voor volwassenen als voor kinderen als voor mensen zonder of met beperking.

Coaching: wat mag u verwachten?

Samen met Bamm! en FARO start Krokuskriebels een coachingtraject op dat musea begeleidt naar het ontwikkelen van activiteiten voor deze families tijdens de komende Krokuskriebelsweek. Ook een beperkt aantal cultuureducatieve organisaties kunnen aansluiten. Opdat expertise op die manier meteen cultuurbreed wordt gedeeld.

In het programma besteden we aandacht aan onze visie op inclusief werken, de noden die leven bij ouders met kinderen met een beperking (verstandelijk, motorisch, visueel of sociaal), mogelijke activiteiten, partnerschappen en communicatie. We luisteren naar (ervarings)deskundigen, maar er zal sowieso ook gewerkt worden. Bedoeling is dat deelnemers toewerken naar een concrete activiteit die wordt aangeboden tijdens Krokuskriebels.

Voor de invulling van het programma werken we onder meer samen met Beno Schraepen (lector AP Hogeschool, en auteur van Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen), Sandrina Peeters (kwaliteitscoach toegankelijkheid Toerisme Vlaanderen) en Anke Boey (stafmedewerker De Ouders, een netwerk van ouders voor ouders).

Bijeenkomsten vinden plaats op volgende momenten en locaties:

  • Werksessie 1: 25 oktober 2022, 10.00 - 16.00 uur, Toerisme Vlaanderen, Grasmarkt 61, 1000 Brussel
  • Werksessie 2: 24 november 2022n 10.00 - 16.00 uur, FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
  • Intervisiemoment: in de week van 9 januari 2023 (digitale afspraak van 1,5u, datum in overleg nader te bepalen)
  • Terugkommoment: 16 maart 2023, 9.30 - 12.30 uur, FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel

Heeft u interesse om deel te nemen aan het coachingtraject? Meld u dan aan bij Hilde Marichal, coördinator Krokuskriebels, via krokuskriebels@gezinsbond.be, vanaf donderdag 6 oktober 2022. De plaatsen zijn beperkt, en de voorkeur gaat naar musea die deelnemen aan Krokuskriebels 2023 én die zich engageren een of meerdere activiteiten aan te bieden voor families met kinderen met (en zonder) beperking.

Graag meer informatie over het coachingtraject? Neem contact op met Hildegarde Van Genechten, adviseur educatie | participatie bij FARO via hildegarde.vangenechten@faro.be.

Foto: Abdijmuseum Ten Duinen © Michel Maes Fotografie

Hildegarde Van Genechten
Krokuskriebels
familievriendelijkheid
personen met een beperking
families
gezinnen
tieners
allerjongsten
Studiedag